- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Саветник руског председника открива шта чека свет наредних година

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаСпецијални представник председника Русије за дигитални и технолошки развој Дмитриј Песков
Специјални представник председника Русије за дигитални и технолошки развој Дмитриј Песков  - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Свет у наредним годинама чека смањивање глобализма и „фрагментација“, а Русија у овим условима треба да постигне технолошки суверенитет, сматра специјални представник руског председника за дигитални развој Дмитриј Песков.
„Највероватнији сценарио у наредним годинама је ‘фрагментација’. Практично је загарантовано смањивање глобализма и крај глобалног система безбедности 20. века. Поновно покретање глобалних технолошких тржишта, национализација техничких стандарда, релокализација производње критичних добара“, написао је Песков у својој колумни за портал „РБК“.
Према његовим речима, у таквој ситуацији сви велики економски блокови ће желети да храну и лекове производе код куће.
„То је оно што се тренутно дешава“, додао је он.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Патрушев: Запад покушава да изазове свеобухватну економску кризу у Русији, припремамо мере
Песков је такође приметио да Русија у наредних 10 година треба да створи „технолошки суверенитет“ у оквиру сценарија изградње сопственог „острва“, а исто чека Сједињене Америчке Државе и Кина.
Осим тога, према речима специјалног представника, Русија се сада суочава са неколико великих изазова, укључујући одговор на зелену агенду, стварање сопственог технолошко-економског блока, извозног пакета пољопривредне производње, нове генерације транспортно-логистичких коридора са азијским земљама, као и извоз глобалне безбедности и решавање проблема људског капитала.
Песков је додао да у данашњим реалностима нема смисла бавити се технологијом без решавања проблема когнитивног суверенитета који подразумева присуство сопствених аналитичких способности, „како би се раздвојило оно што је заиста потребно од онога други намећу“.
На тај начин технолошки суверенитет треба да помогне у осигуравању безбедности, добијању енергије, прехрамбене независности, доступности основних добара, саобраћајне повезаности, производње информација и приступа средствима за производњу, закључио је Песков.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
РУСИЈА
Путин: Русија ће јачати своју снагу, независност и суверенитет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала