- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У част Петра Великог који је оставио траг и у српској историји /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПоштанска марка са ликом Петра Великог
Поштанска марка са ликом Петра Великог - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
У част 350 година од рођења Петра Првог, у ПТТ Музеју представљено је пригодно филателистичко издање са ликом руског цара. Промоцији је присуствовао и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је истакао да је Петар Велики значајна личност за све земље које негују блиске односе са Русијом.
Амбасадор је такође нагласио да је Петар Велики оставио велики траг у историји Русије и њеном развоју, али такође и у историји Србије.
Боцан-Харченко је нагласио да се епоха Петра Великог може упоредити са актуелном ситуацијом у Русији и оним за шта се Русија бори.
„Као и тада и сада се Русија бори за свој развој, независност, самосталност и што већи утицај који би одговарао позицији наше земље на међунaродном плану. Говорећи савременим језиком, циљеви Петра Првог су били исти... “, рекао је Боцан-Харченко.
Амбасадор је навео да ће велики јубилеј, у част 350. годишњице од рођења Петра Великог, бити обележен и прослављен у Русији, као и у Србији.
Он је нагласио да је овај догађај велики подстицај у развоју наших односа и доказ нашег веома пажљивог, брижљивог односа према историји и Русије и Србије.
Амбасадор се захвалио в.д директору Поште Србије Зорану Ђорђевићу, аутору изложбе и свима који су покренули иницијативу израде марке.

Петар Велики створио јаку и модерну Русију

В.д директор Поште Србије Зоран Ђорђевић изразио је велико задовољство што је уприличена изложба поштанских марки са ликом Петра Великог, у тиражу од 25 хиљада примерака, наводећи да је циљ да се личности које су обележиле историју промовишу и чувају од заборава.
"Идеја је била да промовишемо неоспорно велику историјску личност, који је био не само идеолог, него и неко ко је спроводио све своје идеје, од тадашње Русије је направио модерну и јаку државу. Себе је прогласио императором и самим тим допринео томе да Русија у том тренутку заузме позицију коју и данас сигурно неоспорно држи“, нагласио је Ђорђевић.
Навео је да су Србија и Русија пријатељске земље које поштују своје традиције, те да је Петар Велики историјска личност која је заслужила да се његов лик нађе на поштанским маркицама.
Ђорђевић је уверен да ће марке изазвати велико интересовање на тржишту филателиста и оплеменити многе филателистичке колекције, а такође се захвалио и Руском дому у Београду на чију иницијативу су уприличене поштанске марке.
Ђорђевић је руском амбасадору уручио филателистички комплет издатих у част 350 година од рођења руског цара.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФилателистички комплет специјалног издања пригодних поштанских марака "350 година од рођења Петра Великог" спреман за руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова
Комплет поштанских марки издатих у част 350 година од рођења руског цара Петра - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Филателистички комплет специјалног издања пригодних поштанских марака "350 година од рођења Петра Великог" спреман за руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова

Поклон за Лаврова

Представљање поштанских марки је пропраћено изложбом репродукција стрипа ,,Петар Велики“, кога су, по речима аутора изложбе и руководиоца Руског научног института у Београду Ирине Атанисијевић, 1941. године објавили руски емигранти у Србији Константин Кузњецов и Павле Пољаков.
Представљено је издање две поштанске марке номиналне вредности 30 динара за унутрашњи промет (уметничко решење академског сликара Бобана Савића) и 85 динара за међународни промет са српским портретом цара Петра Великог с краја 17. - почетка 18. века непознатог аутора.
Током заједничких истраживања, Руски научни институт и Руски дом у Београду дошли су до података о постојању српског портрета Петра Првог, који се до краја 19. века чувао у манастиру Велика Ремета, а данас је део музејског фонда Ермитажа.
Епоха Петра Првог оставила је снажан траг у српској историји, јер су у то време интензивиране традиционалне руско-српске везе, које су значајно утицале на развој српске просвете, културе и на верски живот Срба.
Мотиве вињета на маркама чине фрагменти из указа Петра Првог о слању учитеља из Русије у Србију, захваљујући чему је у Сремским Карловцима 1726. године основана прва српска школа.
Изложба Руског научног института и репринт стрипа ,,Петар Велики“ реализовани су уз подршку ,,Гаспром њефта“, највећег руског инвеститора у Србији.
Догађају су присуствовали и српски историчар, академик и дипломата др Славенко Терзић, који је недавно изабран за иностраног члана Руске академије наука, а такође и директор Руског дома у Београду Евгеније Баранов, адвокат и аналитичар Горан Петронијевић, колекционар Владимир Пешић и други виђени гости, као и велики број новинара.
Претходно је на свечаном пријему организованом у Амбасади Руске Федерације у Београду поводом Дана Русије филателистички комплет специјалног издања пригодних поштанских марака "350 година од рођења Петра Великог" уручен српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, а како Спутњик сазнаје један такав комплет биће подарен и достављен дипломатским каналима и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову.
Руска империја - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Триста година Руске империје: Како је царска круна замењена императорским грбом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала