- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Црној Гори обележен Дан Русије, амбасадор Маслеников послао снажну поруку Подгорици /фото/

© Sputnik / Бобан НововићАмбасадор Маслеников
Амбасадор Маслеников - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников организовао је вечерас на Плавници пријем поводом Дана Русије који се обележава 12. јуна. Маслеников је том приликом изразио увјерење да ће се односи две земље вратити у конструктивне токове уз поруку Подгорици: Боље један стари него два нова пријатеља.
На пријему, ком су присуствовали између осталог министар просвјете Црне Горе Миомир Војиновић, митрополит црногорско-приморски Јоаникије и више страначких лидера, Маслеников је подсетио да је Дан Русије 12. јун постао национални празник прије 30 година а прије 20 година добио данашњи назив, како је рекао, кратак и звучан као звоно на звонику Ивана Великог у Кремљу.
© Sputnik / Бобан НововићСвечаности је присуствовао и митрополит црногорско-приморски Јоаникије
Свечаности је присуствовао и митрополит црногорско-приморски Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Свечаности је присуствовао и митрополит црногорско-приморски Јоаникије
Он је истакао да је 12. јун празник вишенационалног народа, који увјек, чак и у најтежа времена, одликовала способност да мисли и поступа независно и самостално, будући да је отворен осталом свијету на равноправним и узајамно корисним основама.
„Савремена Русија је модерна, снажна и самопоуздана држава, која брани свој суверенитет и приказује јединство грађанског друштва пред изазовима са којима се суочавамо. Данас се обиљежава још један јубилеј, 350 година од рођења једног од најистакнутијих државника Русије, цара и императора Петра Првог . Његова визија предодредила је развој земље, не само у његово доба, него и надалеко даље.Од доба Петра Великог Русија је активни творац свјетске историје, не само учесник. Управо на иницијативу цара Петра успостављени су први политички контакти са Црном Гором, па смо 310 година тих односа обиљежили са вама овдје прошле године. Петар Велики је упућивао руске официре у Боку Которску да ту савладају вјештине поморства“, навео је Маслеников.
© Sputnik / Бобан НововићПлесачице у стилизованим руским костимима
Плесачице у стилизованим руским костимима - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Плесачице у стилизованим руским костимима
Амбасадор је указао да је и у вријеме Петра Великог било оних који нијесу били задовољни да се свјетски поредак мијења мимо њихове воље и њихових правила.
„Ко се данас сјећа шта су тада писале новине о Русији у Паризу, Лондону или Стокхолму? И какав је био тада курс рубље према долару? Али сви се сјећају заокрета у току европске политике након Полтаве. Русија и сада, као прије три вијека, ствара историју, брани своје интересе, али и интересе савезника. Није то једноставно, то је тешко, понекад болно, понекад не постоји други избор, то изазива супротстављање, покушаје заустављања наше земље. Али сви задаци које је Русија поставила биће испуњени“, поручио је Маслеников.
© Sputnik / Бобан НововићАмбасадор Владислав Маслеников
Амбасадор Владислав Маслеников - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Амбасадор Владислав Маслеников
Он се посебно осврнуо на односе Црне Горе и Русије.
„Много што се промијенило у односима између Русије и Црне Горе током 311 година, нешто набоље, а нешто нажалост не. Доки смо прије годину дана, заједно са руководством владе ваше земље причали о томе шта уједињује наше народе, данас у Подгорици радије пребројавају колико пута је за ових 311 година, Црна Гора рекла „не“ Русији“, казао је амбасадор истичући да би се тиме једино могли позабавити пјесници величине Пушкина, Његоша, Андреја Громика.
© Sputnik / Бобан НововићМарко Милачић, лидер "Праве Црне Горе" на пријему
Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе на пријему - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Марко Милачић, лидер "Праве Црне Горе" на пријему
Амабасадор је рекао на крају да је увјерен да ће временом преовладати политичка мудрост и здрави смисао и да ће се односи између Русије и Црне Горе вратити у конструктивне токове у интересу два народа. Амбасадор је завршио свој говор пословицом „Боље један стари пријатељ, него два нова“.
Вечерашњем пријему су присуствовали митрополит Јоаникије, из владе Црне Горе само министар просвјете Миомир Војиновић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, посланица ДФ Јелена Божовић, предсједник Радничке партије Максим Вучинић, лидер Слободне Црне Горе Владислав Дајковић, лидери општина Будва, Херцег Нови и Тиват, Берана, дипломате...
© Sputnik / Бобан НововићДописник Спутњика у друштву плесачица у стилизованој руској ношњи
Дописник Спутњика у друштву плесачица у стилизованој руској ношњи - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Дописник Спутњика у друштву плесачица у стилизованој руској ношњи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала