- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У специјалној војној операцији учествује мрежа руских ловаца Су-57

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаВишенаменски ловци пете генерације Су-57
Вишенаменски ловци пете генерације Су-57 - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Русија је током специјалне војне операције у Украјини употребила групу од четири борбена авиона Су-57 везаних у јединствену информациону мрежу за уништавање система ПВО, саопштио је обавештени извор за Спутњик.
„У оквиру специјалне војне операције Ваздушно-космичке снаге Русије извеле су операцију идентификације и уништавања система ПВО Украјине помоћу лета четири најновија вишенаменска ловца Су-57. Авиони су обједињени у информациону мрежу аутоматским системама везе, преноса података, навигације и идентификације у реалном времену“, рекао је саговорник агенције.
Према његовим речима, „група летелица у јединственом информациониом простору повећава ефикасност идентификације и погађања циљева“. Такође је прецизирао да је потврђена слаба радарска видљивост Су-57.
Су-57 је руски вишенаменски ловац пете генерације који је развила компанија „Сухој“. Авион је предвиђен за уништавање свих врста ваздушних, земаљских и копнених циљева. Креће се суперсоничном брзином, има унутрашње наоружање, премаз који апсорбује радар, као и најновији сет опреме.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала