Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ако мислите да нам претите“: Вучић одговорио на захтев за признање КиМ, Шолц тражио санкције Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца
Састанак председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, после састанка са немачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији. Он је навео и да је први пут чуо захтев из Европе да Србија треба да призна такозвану независност Косова.
„Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету, и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама Русији, односно да подржим рестриктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије“, рекао је Вучић.
Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуације око Косова и Метохије, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.
Вучић је, на питање новинарке немачког „Шпигла“ шта мисли о захтевима да Србија призна такозвану независност Косова и Метохије уколико жели да уђе у ЕУ, навео да је први пут из Европе чуо поруку да Србија треба да призна Косово.
„Ми не реагујемо на тај начин на притисак у којем нам неко нешто запрети, па да ми то морамо да урадимо. Ми смо данас чули да се тражи међусобно признање, никада нисмо то чули до сада из Европе. Слушали смо, што је и део преговарачке платформе, да се тражи свеобухватна нормализација односа између Београда и Приштине. О признању су до сада говорили само Американци, нико у Европи то није тражио, чули смо то у Приштини (током боравка Олафа Шолца у Приштини, прим. аут.). Ако мислите да треба да нам претите зато што се трудимо да сачувамо поредак УН или да дођемо до компромисног решења, онда немамо ништа против – ви свој посао, ми свој посао. Важно је да канцелар Шолц разуме суштину проблема. Србија никада није одустајала од дијалога, Србија није одбила ниједан састанак“, рекао је Вучић.
„Колико ви волите територијални интегритет Украјине, Срби воле територијални интегритет Србије“, поручио је Вучић на конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом и подсетио да је резолуција УН 1244 која гарантује Србији територијални интегритет и даље у пуној снази.
Спремни смо да причамо о компромисним решењима, додао је Вучић.
„Ово око међусобног признања је и за нас изненађење. Немачка је велика и моћна. Сагледаћемо како да се опходимо према томе у наредном периоду. Бићемо спремни за напредак у дијалогу и за разговоре. Верујем да смо близу томе да у потпуности завршимо споразум о несталима и енергетици. Данас смо имали преговоре са турском страном око присуства на северу КиМ, то смо договорили надамо се да је остала само техника и да ћемо у данима пред нама имати резултате“, навео је Вучић.
На питање о увођењу санкција Русији због ситуације у Украјини, председник Србије је додао да се Србија не слаже са кршењем територијалног интегритета и да је то изразила у УН, ОЕБС и другим организацијама.
„Што се тиче санкција, ми имамо другачији став из много разлога. Један од њих бих могао да поставим као контрапитање, а у чему је разлика када неки изведе напад на Србију без одлуке СБ УН и када то изведе на Украјину. Ми се сећамо санкција и не мислимо да су санкције сјајна ствар. Не заборавите да ми имамо одличне односе са Русијом вековима. Ми се понашамо принципијелно, и имамо вредности. Ја сам разумео захтеве канцелара Шолца, његов је захтев да то урадимо јуче, односно што је могуће пре, и о свим одлукама у будућности канцелар Немачке ће бити упознат“, рекао је Вучић.
Немачки канцелар Олаф Шолц је претходно, на питање „Шпигла“ ако Србија и даље буде одбијала да призна Косово – шта би била последица поводом приступања ЕУ за Србију и Косово, рекао да је немачки став по том питању јасан и да се нада да ће доћи до напретка.
„Обе стране морају дати допринос томе. Да се не одгађају састанци већ низ малих корака који ће водити до коначног циља“, навео је Шолц.

Шолц: Циљ да Србија и Западног Балкана што пре приступе ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да се залаже да Србија и земље Западног Балкана што је пре могуће приступе Европској унији и навео да регион у том смислу може да рачуна на подршку Немачке.
„Мој циљ је да успемо у томе, не у далекој будућности, него што је пре могуће. Неће то бити могуће за шест месеци, то свако зна, то ће још дуго да траје, али би било добро да се поспешује великом храброшћу“, рекао је Шолц на заједничкој прес конференцији, после састанка са председником Србије Александром Вучићем.
Шолц је рекао да брзина приступања ЕУ зависи од много фактора, пре свега од земаља које желе да приступе ЕУ и њиховог труда да испуне све неопходне услове за приступање, али и од амбиције и динамике ЕУ у том правцу.
„Желим вас охрабрити, можете се поуздати да ћете добити нашу подршку у свему томе“, рекао је Шолц.
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СРБИЈА
Јасна порука Шолца пред долазак у Београд: Коначни споразум значи – признање независности Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала