- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен о смртној казни ДНР за стране плаћенике: Фиктивни процес за бивше легитимне борце

© AP Photo / Kevin LamarqueАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе озбиљно су забринуте због смртне пресуде коју је Врховни суд Доњецке Народне Републике изрекао тројици страних плаћеника, који су се борили на страни украјинске војске, изјавио је државни секретар Ентони Блинкен.
Претходно су у ДНР на највећу казну осуђена два држављанина Велике Британије и држављанин Марока. У складу са законима републике, осуђеници ће бити стрељани. Против судске одлуке могу уложити жалбу у року од месец дана.
Блинкен сматра да се ради о „фиктивном“ процесу, којим су осуђени бивши „легитимни борци, који су сада служили у Оружаним снагама Украјине“.

„Позивамо Русију и њене сателите да поштују међународно хуманитарно право, укључујући људска права и заштиту, која се пружају војним заробљеницима“, написао је он на Твитеру.

У среду су Британци Шон Пинер, Ејден Аслин и Мароканац Саадун Брахим признали оптужницу која их терети за дејства чији је циљ био насилно преузимање власти. Према одговарајућем члану Кривичног законика ДНР, за ово дело предвиђена је смртна казна. Аслин је такође признао да је крив по члану Обучавање у циљу вршења терористичке активности“.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РУСИЈА
Медведев: Украјина преплављена плаћеницима, за њих не важи Женевска конвенција
Истрага је утврдила да су страни плаћеници уз накнаду учествовали у оружаној агресији Украјине усмереној на насилно преузимање власти у ДНР.
Портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков саопштио је да „плаћеници који се налазе у Украјини нису борци и да је најбоље што их очекује – дуга затворска казна“. Како је истакао, страни плаћеници немају статус бораца према међународном хуманитарном праву.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Руски Су-25 у Харковској области - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Већина плаћеника који ратују у Украјини је убијена
Британски плаћеник - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
РУСИЈА
Упозорење заробљеног британског плаћеника: Добро размислите пре него што кренете у Украјину /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала