- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова фаза конфликта Турске и Грчке: Прсте умешали Американци

© Фото : PixabayСАД и Турска
САД и Турска  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Затегнутост између Турске и Грчке константна је већ деценијама, али добила је нови обрт од када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио САД да подржавају Грчку у напорима да обузда турске амбиције у Медитерану. У последње време из Турске стиже све више коментара да је Грчка само пион у рукама Вашингтона.
Последњи у низу таквих коментара изрекао је бивши пуковник турске војске и стручњак за тероризам Кошкун Башбуг, који је грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса упоредио са Владимиром Зеленским, а Грчку са Радничком партијом Курдистана, коју Анкара сматра терористичком организацијом и чијег лидера Абдулаха Оџалана држи у строгом затвору.
Башбуг сматра да САД, како је рекао, у Сирији „изводи разне игре“ и да за то, као пиона, користи Грчку која би требало да у предвечерје нове турске офанзиве против курдских снага у Сирији изврши притисак на Турску. Мицотакис је нови Зеленски, а Грчка је нова Радничка партија Курдистана, тврди Башбуг.

Логика налаже Америци да Турској прави проблеме

Овакве изјаве долазе након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио Вашингтон да су новоизграђене америчке базе у Грчкој уперене против Турске и пошто је, током једне од највећих овогодишњих војних вежби турске армије оштро упозорио Грчку да не милитаризује острва у непосредној близини турских егејских обала.
Све ово говори да Турска и Грчка улазе у нову фазу конфронтације, сматра политиколог Душан Пророковић.
„Својим потезима, Грчка може евентуално да веже део турских снага да остану посвећене надзору и контроли граничног појаса ка Грчкој и самим тим да не учествују у операцијама у Сирији. Али, политички притисак на Ердогана је много гори него војни. Сумњам да може да дође до рата између Турске и Грчке. Сигурно је да ту Американци имају умешане прсте“, сматра Пророковић.
Амерички став према Турској драматично се мењао још од првог мандата Барака Обаме – Турска сада свакако представља део проблема за Вашингтон – Анкара је једина чланица НАТО-а која није увела санкције Русији и неутрално се поставља у погледу украјинске кризе. Уз то, Реџеп Тајип Ердоган блокирао је брз улазак Шведске и Финске у Северноатлантску алијансу, подсећа Пророковић.
„Тако да логика налаже да Американци морају да праве политичке проблеме Турској како би олабавили став Анкаре, како би имали аргументацију за будуће преговоре и око Украјине, и око Шведске и Финске“, сматра Пророковић.

Ердоганова реторика за унутрашњу употребу

Дугогодишњи дописник агенције Тањуг из Турске, Војислав Лалић, напомиње да је Ердоган фрустриран односом САД према његовој земљи – Турска се већ годинама налази под санкцијама Вашингтона и не може да купи авионе Ф16, а додатном затезању односа допринела је и посета грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса Вашингтону, када је, говорећи у Конгресу, позвао Вашингтон да не продаје ове авионе Турској.
Уз то, Ердоган се, осим у пролазу на међународним конференцијама годинама није срео са америчким председником, а сви су изгледи да до сусрета неће доћи ни до краја мандата Џозефа Бајдена.
Такође, према Лалићевим речима Ердоганово понашање носи у унутрашњеполитичку поруку.
„Турска се налази пред председничким и парламентарним изборима, који би требало да се одрже за мање од годину дана. Опозиција тражи ванредне изборе, али Ердоган то одбацује јер је свестан да би у овој ситуацији претрпео пораз. У сваком случају он ће се у јуну наћи на највећем могућем испиту откако је започео политичку каријеру јер се Турска суочава са тешком економском кризом каква се не памти последњих деценија. Инфлација је 73 одсто, незапосленост је огромна, тако да су његове шансе овог пута доста умањене“, каже Лалић.
Иако су чланице НАТО-а, Турска и Грчка по много питања не могу да нађу заједнички језик – не могу да се договоре око разграничења око егејских острва и ваздушног простора над њима; такође не могу да се договоре око подводног континенталног појаса, а већ пола века отворено је и кипарско питање у коме две стране имају потпуно опречне ставове.
Односи између Атине и Анкаре још више су се погоршали када су пре неколико година у источном Медитерану откривена велика подводна налазишта нафте и гаса, а сада су закомпликовани оптужбама да Грчка милитаризује острва у непосредној близини турске обале, која би требало да буду демилитаризована по међународним уговорима.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
СВЕТ
Ердоган: Забринутост Турске због чланства Шведске и Финске у НАТО је оправдана
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
РУСИЈА
Ердоган: Систем безбедности Запада се руши, у Европи паника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала