- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Предлог закона о попису предат Скупштини Црне Горе

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАнкете за попис становништва у Русији
Анкете за попис становништва у Русији - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Влада Црне Горе доставила је данас парламенту Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова који је утврдила на седници 2. јуна.
За представнике Владе који ће учествовати у раду Скупштине и њених радних тела приликом разматрања Предлога закона о попису становништва одређени су министар финансија Александар Дамјановић и државни секретар у том ресору Милош Меденица.
Влада је препоручила Скупштини да приликом разматрања Предлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова, позове вршитељку дужности помоћника директора Управе за статистику Снежану Радовић.
Пописом су обухваћени црногорски држављани који имају пребивалиште или боравиште у Црној Гори без обзира да ли су присутни у месту становања или привремено бораве у другом месту Црној Гори или у другој држави и странци који имају одобрен стални или привремени боравак.
О особама која се обухватају пописом прикупиће се, између осталог, подаци о имену и презимену, полу, датуму рођења и јединственом матичном броју, месту и држави рођења, брачном статусу, односно ванбрачној заједници, животном партнерству лица истог пола, држављанству, националној, односно етничкој припадности, вери, матерњем језику, језику којим лице уобичајено говори.

„Изузетно, ако лице не жели да се изјасни о националној, односно етничкој припадности, вери, матерњем и језику којим лице уобичајено говори, уписује се одговор `Не жели да се изјасни'“, каже се у предложеном закону.

Попис припрема, организује и спроводи Управа за статистику, а пописна комисија се образује за сваку јединицу локалне самоуправе.
„Прелиминарне резултате пописа, по насељима, јединицама локалне самоуправе и за територију Црне Горе о броју становника, домаћинстава и станова и других настањених просторија Управа за статистику ће објавити у року од 30 дана од завршетка пописа“, каже се у образложењу.
Подзаконски акти биће донети у року од шест месеци од дана ступања на снагу закона.
За потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова планирана су буџетска средства за ову годину у износу од 3,3 милиона евра, преноси РТЦГ.
Стара зграда општине Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РЕГИОН
Биће пописа у Црној Гори, али када – не зна се
Традиционална црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Колико би било Црногораца, а колико Срба — да је сада попис у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала