- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Военнослужащий НМ ДНР во время ожидания раненых украинских военных у входа на завод Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Србија

Украјинским војницима у Херсонској области наређено да предају оружје

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 107. дан. У току су борбе за стратешки важан град Славјанск, као и офанзива на потезу од Попасне ка Бахмуту. Руске снаге допремиле су 100 тона хуманитарне помоћи становништву Харковске области. Украјински екстремисти, блокирани у фабрици "Азот" у Северодоњецку, покушавају да нађу канале за преговоре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:35 10.06.2022
Петоро људи је погинуло, а 21 особа је рањена у нападима украјинских снага у Доњецкој Народној Републици, саопштено је из Заједничког центра за контролу и координацију прекида ватре.
22:28 10.06.2022
Русија ускоро излази из Светске туристичке организације
Влада Русије је одлучила да прихвати предлог за напуштање Светске туристичке организације, а одговарајући документ, који је потписао премијер Русије Михаил Мишустин, објављен је на званичном порталу правних информација.
21:39 10.06.2022
Украјинским војницима у Херсонској области наређено да предају оружје
Војни командант Херсонске области наредио је војницима Оружаних снага Украјине који су остали у том региону да се јаве у командни центар и да предају оружје и муницију, сапоштила је војно-цивилна администрација те области.
„Особе које су испуниле захтеве командног центра неће кривично одговарати, уколико нису вршиле злочине“, наглашено је у администрацији.
Они који покушају да избегну извршење наредбе могу бити притворени, уз одузимање оружја, муниције и друге војне опреме.
20:57 10.06.2022
Украјинска војска је вечерас гранатирала Доњецк, испаливши 40 пројектила из вишецевног система „Град“, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
20:45 10.06.2022
Током протекла 24 сата руски стручњаци за експлозив онеспособили су више од 550 експлозивних направа у насељима Доњецке и Луганске Народне Републике, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.
Он је додао да је у Русију из угрожених подручја Украјине и република Донбаса током протеклог дана евакуисано више од 21.600 људи, међу којима је 2.900 деце.
Према речима Мизинцева, Русија је од 2. марта у Украјину доставила 28.961 тону хуманитарне помоћи, која обухвата средства прве помоћи, храну, лекове и медицинску опрему.
20:40 10.06.2022
Украјинске снаге заузимају положаје и размештају тешко наоружање по школама и другим образовним установама и цивилним објектима у насељима Доњецке Народне Републике, међу којима су Славјанск и Краматорск, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.
19:23 10.06.2022
Чешка је упутила Украјини војни материјал у вредности од око 152 милиона долара и припрема нову испоруку, саопштио је портал „Чешке новине“ позивајући се на министарку одбране Јану Чернохову.
„Та сума расте практично после сваког заседања влае. Следеће недеље ће Министарство одбране предложити влади да пошаље Украјини материјале за противхемијску заштиту у вредности од око 347.000 долара“, рекла је Чернохова.
18:30 10.06.2022
Народна милиција Доњецке Народне Републике је саопштила да је украјинска војска у протекла 24 сата гађала 16 насеља у ДНР са више од 360 граната из вишецевних бацача ракета „Град“ и „Ураган“, као и из минобацача калибра 120 милиметара.
Погинуло је троје цивила, 16 је рањено, 27 стамбених објеката је оштећено и четири објекта цивилне инфраструктуре.
18:18 10.06.2022
Тројица војника Доњецке Народне Републике је погинуло, а 12 је рањено у протекла 24 сата, саопштила је Народна милиција ДНР.
18:08 10.06.2022
Санкције Швајцарске против Русије су ступиле на снагу у складу са документом који је објављен на сајту Федералног савета Швајцарске.
Документ је у потпуности у складу са шестим пакетом санкција против Русије, који је раније усвојила Европска унија, укључујући ембарго на снабдевање руском нафтом и искључење четири руске и белоруске банке, укључујући и „Сбербанку“ из СВИФТ-а.
Такође је ступио на снагу и списак људи на које се санкције односе, а који у потпуности одговара списку ЕУ.
17:46 10.06.2022
Министарство одбране Литваније је саопштило да планира да до краја јуна купи вођене ракете „ваздух-земља“ за дронове „Бајрактар ТБ-2“ које, затим, планира да преда Кијеву.
Наводи се да је Министарство већ потписало уговор о куповини. Литвански министар одбране Арвидас Анушаускас је на друштвеним мрежама представио логотип дрона „Ванагас“ и најавио да ће он у Литванију стићи почетком јула.
17:45 10.06.2022
Лондон није ступио у контакт с руководством Доњецке Народне Републике у вези с заробљеним британским плаћеницима којима је изречена смртна казна, изјавио је заменик начелника Народне милиције ДНР Едуард Басурин.
„Нико није ступао у контакт с нама. И нису звали Дениса Пушилина (лидера ДНР). Они сматрају да је то територија која не посотји и да им је испод части да разговарају с руководиоцима наше земље. Тиме само поново истичу да им њихови грађани нису потребни. Потребна им је само слика. Да имају жељу, пронашли би начин да преговарају с нашим руководством и да виде има ли шансе да спасу грађане Уједињеног Краљевства“, рекао је Басурин за руски Први канал.
Суд у Доњецкој Народној Републици изрекао је 9. јуна смртну казну тројици страних плаћеника, који су заробљени у Маријупољу – Британцима Шону Пинеру и Ејдену Аслину и Мароканцу Садуну Брагиму. Према законима ДНР, рок за подношење приговора на пресуду је месец дана.
17:10 10.06.2022
16:58 10.06.2022
Украјинска војска је циљано касетном муницијом гађала зграду администрације лидера Доњецке Народне Републике у Доњецку, изјавио је представник администрације ДНР Јан Гагин за Спутњик.
У Доњецку је у петак одјекнула експлозија у близини објекта у којем се налази администрација лидера ДНР Дениса Пушилина, а према речима очевидаца, један од пројектила је погодио горњи спрат стамбене зграде.
16:45 10.06.2022
16:45 10.06.2022
Лукашенко: Русија понудила седам праваца за извоз жита, али их Украјинци не користе
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су критике на рачун Москве и Минска у вези с украјинским житом без основа, јер је Русија предложила већ седам праваца за његов извоз.
„Имамо тачну анализу и податке о том житу. Ја сам се с Путином договорио, то је био мој предлог: 'Зашто бисмо то слушали и правдали се, означимо маршруте'. И Руси су понудили седам праваца за извоз жита. Прошло је више од месец дана – нико ништа не превози“, рекао је Лукашенко, а преноси агенција Белта.
Према његовим речима, понуђене су, поред осталих, маршруте преко лука у Маријупољу и Бердјанску на Азовском мору.
„И сви говоре: глад и слично, то је главно. Али то није главно. Народу у свету је доста тог помахниталог антируског расположења. Оно већ има супротно дејство. Треба смислити нешто ново, па су смислили жито. Ко је крив? Испада да су Лукашенко и Путин. Слушајте, ја сам полудео када сам то чуо. Ја сам крив што Украјина не може да извезе жито?“, рекао је белоруски председник.
16:17 10.06.2022
Аустрија ће дати сагласност да се Украјини да статус кандидата за чланство у Европској унији, под условом да тај статус буде додељен и земљама Западног Балкана и Молдавији, изјавио је аустријски канцелар Карл Нехамер током посете Естонији.
Нехамер је подржао иницијативу Француске о постепеном приближавању Украјине Европској унији.
15:23 10.06.2022
Украјински екстремисти из фабрике „Азот“ траже контакте за преговоре
Украјински екстремисти који се налазе у фабрици „Азот“ у Северодоњецку траже контакте за преговоре. Путеви за њихово повлачење су пресечени, саопштио је амбасадор Луганске Народне Репубике у Русији Родион Мирошник.
„Малобројна украјинска војна формација на територији хемијског комбината 'Азот' не може да напусти постројење. Сви путеви за повлачење су одсечени. Поједини представници екстремиста покушавају да успоставе контакт са савезничким снагама и износе некакве услове. Објашњава им се да неће бити прихваћени никакви услови, једини излаз је да положе оружје и да се предају“, написао је Мирошник на Телеграму.
Према његовим речима, могуће је да се на територији предузећа, у склоништима, налазе цивили, али њихов број није познат. Неки од њих су успели да ступе у контакт с рођацима, потврдивши да су живи и да настављају да се крију.
15:17 10.06.2022
Експлозија у центру Доњецка
У центру Доњецка, у близини администрације шефа Доњецке Народне Републике Дениса Пушилина, одјекнула је експлозија, преноси дописник Спутњика.
Према речима очевидаца, у граду су експлодирала два пројектила, од којих је један пгодио горњи спрат стамбене зграде. Према првим информацијама, нема жртава.
Поседњих дана украјинске снаге су у више наврата гранатирале Доњецк, користећи и хаубице које су им испоручиле западне земље.
13:58 10.06.2022
Око Славјанска би могло да се налази око 70.000 украјинских војника, рекао је заменик министра информисања ДНР Артјом Ољхин.
"Од Авдејевке до Славанска је све практично исто градско подручје, тамо се налазе снаге, експерти различито процењују, између 60-70.000 војника", рекао је он за ТВ "Русија 1".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала