- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Задржан кредитни рејтинг Србије, могуће повећање, позната и нова процена раста привреде

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Рејтинг агенција Стандард енд пурс задржала је кредитни рејтинг Србије на нивоу од ББ+, уз стабилне изгледе за његово даље повећање упркос условима појачане глобалне кризе изазване избијањем кризе у Украјини, саопштила је вечерас Народна Банка Србије (НБС).
У односу на претходну оцену када су изгледи за повећање рејтинга Србије били позитивни, агенција истиче да је промена изгледа опредељена геополитичким околностима и пре свега потенцијалним индиректним ефектима које криза у Украјини може да има на Србију.
У свом извештају агенција Стандард енд пурс истиче кредибилитет и континуитет монетарне и укупне економске политике Србије, отпорност наше економије, као и очувану стабилност банкарског сектора.
Агенција наглашава и повољне перспективе Србије за привредни раст у средњем року, које су подржане високим приливом инвестиција у извозно оријентисане секторе.
Стабилни изгледи за повећање кредитног рејтинга, према Агенцији, одражавају избалансиран однос ризика насталих након избијања кризе у Украјини и добрих средњорочних перспектива раста Србије које су подржане кредибилним оквиром економских политика.
У вези са ситуацијом у Украјини, агенција Стандард енд пурс истиче отпорност српске економије имајући у виду релативно мале директне економске везе Србије са Русијом и Украјином, осим у случају енергената. С друге стране наглашава се да ће сукоб имати негативне ефекте на земље зоне евра, које су уједно и највећи трговински партнери Србије и да то може имати ефекта на наш привредни раст.
Та агенција наводи да су средњорочни изгледи раста Србије посебно ојачани снажним растом извоза и модела раста заснованом на приливима страних директних инвестиција у извозно оријентисане секторе, при чему је раст подржан макроекономском и финансијском стабилношћу.
Упркос изазовима које је носила глобална пандемија у претходне две године, Србија је у 2022. годину ушла са снажне позиције. Бруто домаћи производ је крајем 2021. године престигао претпандемијски ниво за преко 6%, економска кретања су била изузетно повољна у последњем кварталу 2021. и првом кварталу 2022. године, јавни дуг је био на опадајућој путањи, док су девизне резерве централне банке и ликвидност државе достигли историјски највише нивое. Због значајног раста глобалне неизвесности након избијања сукоба изгледи раста за цео регион су смањени што утиче и на Србију, наводи се у извештају.
Према њиховој процени, Србија ће у 2022. години остварити реални раст бруто домаћег производа у распону од 3,5% до 4,5%, што је свега око 0,5 процентних поена мање од пројекције коју су дали пре избијања кризе у Украјини, наводи НБС, преноси Танјуг.
Новчанице од 5, 10 и 20 евра - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
ЕКОНОМИЈА
НБС објавила колике су девизне резерве Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала