- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Џаферовић лагао учеснике Самита у Солуну

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Шефик Џаферовић на Самиту шефова држава и влада Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи у Солуну није износио ставове БиХ, већ као и обично ставове своје политичке партије СДА.
"Али, то није једини проблем - Џаферовић је у Солуну лагао учеснике Самита. Није одолио модним политичким трендовима па је и он говорио о сукобу у Украјини, квалификујући га као агресију, мада БиХ није заузела званичан став о природи сукоба у Укрaјини, иако сам то као српски члан Председништва тражио више пута", нагласио је Додик.
"Етикетирао је Џаферовић неке који су, како је рекао, под руским утицајем, занемаривши остале, попут себе, који су под утицајем неких западних држава, јер за муслимане је сваки утицај бениган осим руског, иако је Русија гарант споразума на који се и Џаферовић више пута позивао, погрешно га тумaчећи", истакао је Додик упитан да прокоментарише Џаферовићево обраћање на Самиту у Солуну у којем је изнио низ оптужби на Републику Српску и њене званичнике.
Додик је нагласио да није дејтонско право високог представника да намеће решења у БиХ, то је хајдучко право које су западне државе прибавиле колонијалним управницима како би дисциплиновали Србе тог времена.
"Република Српска не води сецесионистичку политику, али Џаферовић и даље истрајава на лажима скуваним у Сарајеву за потребе очувања муслиманских позиција у БиХ. Могућност вета коју је предвидео Устав и јесте остављена да један народ не би доминирао другима, и то није механизам блокаде, како Џаферовић подваљује, већ заштите, јер је због тога и уграђен у Устав", појаснио је Додик за Срну.
Он је нагласио да не постоји ниједан став муслиманског члана Председништва који се чуо у Солуну а да одговара истини и Уставу, а посебно је проблематично што је неусаглашен и што не представља став БиХ.
"Овакви политички излети, који су Џаферовићу већ постали нормални, више руше БиХ него било која активност друга два конститутивна народа у БиХ", указао је Додик.
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РЕГИОН
Додик: БиХ је пропала земља, најбоље да се мирно разиђемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала