https://sputnikportal.rs/20220611/novo-istrazivanje-pokazalo-zasto-sundjer-nije-dobar-izbor-za-pranje-sudova-1138361142.html
Ново истраживање показало зашто сунђер није добар избор за прање судова
Ново истраживање показало зашто сунђер није добар избор за прање судова
Sputnik Србија
Кухињски сунђери садрже више бактерија него кухињске четке, које би, што се хигијене тиче, могле да буду прихватљивије за прање судова, навели су истраживачи... 11.06.2022, Sputnik Србија
2022-06-11T16:20+0200
2022-06-11T16:20+0200
2022-06-11T16:20+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137659480_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_c33af7a6a516de51eb716607b2d4df99.jpg
„Салмонела и друге бактерије размножавају се и преживљавају лакше на сунђеру него четкама, а разлог је тај што се сунђери у свакодневној употреби никада не суше“, објаснио је Тронд Моретро, научник у норвешком институту за истраживање хране „Нофими“.Иако многе бактерије нису штетне, оне које јесу — попут салмонеле — могу да се пренесу са сунђера на руке, кухињске површине и опрему и потенцијално изазову болест код људи, навео је он.„Сунђер је влажан и скупља остатке хране који су такође храна за бактерије, што доводи до брзог развоја бактерија“, напоменуо је Моретро.Оно што је истраживаче највише изненадило у њиховим открићима је да није било битно како људи чисте сунђер или колико често.„Начин на који су потрошачи користили сунђере није био много битан у погледу развоја бактерија. Тешко је то избећи уколико се сунђери не мењају свакодневно“, рекао је Моретро.Истраживање о коришћеним сунђерима и четкама темељи се на лабораторијској студији коју је прошле године објавио исти тим истраживача, а која је открила да штетне бактерије боље преживљавају на сунђерима него четкама.Стручњаци препоручују да се кухињски сунђери откувавају да би се смањио број бактерија, али и указују да ове мере саме по себи нису довољне да спрече контаминацију, пренео је портал „Кликс“.
https://sputnikportal.rs/20220602/ciscenje-klime-sta-mozemo-sami-a-sta-treba-da-platimo-1137948859.html
https://sputnikportal.rs/20220529/namirnice-koje-nikada-ne-bi-trebalo-skladistiti-zajedno-1137806348.html
https://sputnikportal.rs/20220604/sest-nezdravih-navika-koje-stete-organizmu-1138034250.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137659480_107:0:1814:1280_1920x0_80_0_0_c6aa59434f7bfb7ef4189ee40bcb6b7b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин
друштво, стил живота, магазин
Ново истраживање показало зашто сунђер није добар избор за прање судова
Кухињски сунђери садрже више бактерија него кухињске четке, које би, што се хигијене тиче, могле да буду прихватљивије за прање судова, навели су истраживачи из Норвешке.
„Салмонела и друге бактерије размножавају се и преживљавају лакше на сунђеру него четкама, а разлог је тај што се сунђери у свакодневној употреби никада не суше“, објаснио је Тронд Моретро, научник у норвешком институту за истраживање хране „Нофими“.
„Један сунђер може да садржи већи број бактерија него што има људи на планети Земљи“, додао је аутор нове
студије, објављене у Журналу примењене микробиологије.
Иако многе бактерије нису штетне, оне које јесу — попут салмонеле — могу да се пренесу са сунђера на руке, кухињске површине и опрему и потенцијално изазову болест код људи, навео је он.
„Сунђер је влажан и скупља остатке хране који су такође храна за бактерије, што доводи до брзог развоја бактерија“, напоменуо је Моретро.
Оно што је истраживаче највише изненадило у њиховим открићима је да није било битно како људи чисте сунђер или колико често.
„Начин на који су потрошачи користили сунђере није био много битан у погледу развоја бактерија. Тешко је то избећи уколико се сунђери не мењају свакодневно“, рекао је Моретро.
Истраживање о коришћеним сунђерима и четкама темељи се на лабораторијској студији коју је прошле године објавио исти тим истраживача, а која је открила да штетне бактерије боље преживљавају на сунђерима него четкама.
Стручњаци препоручују да се кухињски сунђери откувавају да би се смањио број бактерија, али и указују да ове мере саме по себи нису довољне да спрече контаминацију,
пренео је портал „Кликс“.