00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ВЕСТИ (реприза)
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Намирнице које никада не би требало складиштити заједно

CC0 / Pixabay / Здрава храна — илустрација
Здрава храна — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Иако су поједини парови воћа и поврћа готово неизбежни када је исхрана у питању, њих ипак не би требало чувати на истом месту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наиме, неке намирнице емитују етилен, гас због ког други производи прерано сазревају. То може изазвати и труљење, па би требало да избегавате да их складиштите заједно.

Јабуке и шаргарепе

Јабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након само две недеље.

Краставци и парадајз

Краставци су веома осетљиви на етилен. Боље је не чувати их са парадајзом, иако су савршен пар у салати. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље је да краставце чувате у фрижидеру, а парадајз на пулту у кухињи.

Лук и кромпир

Лук брзо упија влагу, а требало би да остане сув, док кромпир испушта превише влаге, тако да не могу да коегзистирају. Временом, кромпир ће почети да клија, а на луку ће се појавити зелени изданци.

Банане и авокадо

Ако је авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.

Брескве и банане

Зреле брескве би требало да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане емитују проузроковати да брескве сазревају брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити.

Патлиџани и диње

Диње могу учинити да се патлиџани брже покваре. Зато пазите да их не чувате једне поред других. Такође, ако желите да чувате патлиџане у фрижидеру, боље је да их држите подаље од било каквог воћа.

Грожђе и манго

Грожђе је веома „крхко и деликатно“ када је у питању складиштење. Не толерише друго воће или поврће у близини.
Манго испушта превише етилена и процес сазревања и труљења се дешава брже. Осим тога, поврће јаког мириса је ужасан сапутник грожђу јер оно лако упија мирисе.

Боровнице и јагоде

Боровнице су климактеричне (настављају да сазревају и након брања и емитују етилен), а јагоде нису. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало, пренео је портал „ДДЛ“.
У реду је чувати незреле јагоде са боровницама, међутим, ако су обе врсте бобичастог воћа презреле, поједите их у року од неколико дана.

Нектарине и купус

Нектарине производе много етилена, тако да ако их складиштите заједно, купус ће се брзо покварити.
Купус је боље чувати у пластичној кеси у фрижидеру до две недеље, док се нектарине могу чувати у чинијама или пластичним кесама на пулту у кухињи.
колачи - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
ДРУШТВО
Како се одвићи од шећера?
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
ДРУШТВО
Навике које уништавају имунитет
Храна у фрижидеру - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
ДРУШТВО
Какве везе хормони имају са исхраном и како да не будемо увек гладни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала