https://sputnikportal.rs/20220529/namirnice-koje-nikada-ne-bi-trebalo-skladistiti-zajedno-1137806348.html
Намирнице које никада не би требало складиштити заједно
Намирнице које никада не би требало складиштити заједно
Sputnik Србија
Иако су поједини парови воћа и поврћа готово неизбежни када је исхрана у питању, њих ипак не би требало чувати на истом месту. 29.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-29T14:54+0200
2022-05-29T14:54+0200
2022-05-29T14:54+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/1d/1137806239_0:94:1921:1174_1920x0_80_0_0_21e7dec96f253e306cf3a246507438bd.jpg
Наиме, неке намирнице емитују етилен, гас због ког други производи прерано сазревају. То може изазвати и труљење, па би требало да избегавате да их складиштите заједно.Јабуке и шаргарепеЈабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након само две недеље.Краставци и парадајзКраставци су веома осетљиви на етилен. Боље је не чувати их са парадајзом, иако су савршен пар у салати. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље је да краставце чувате у фрижидеру, а парадајз на пулту у кухињи.Лук и кромпирЛук брзо упија влагу, а требало би да остане сув, док кромпир испушта превише влаге, тако да не могу да коегзистирају. Временом, кромпир ће почети да клија, а на луку ће се појавити зелени изданци.Банане и авокадоАко је авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.Брескве и бананеЗреле брескве би требало да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане емитују проузроковати да брескве сазревају брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити.Патлиџани и дињеДиње могу учинити да се патлиџани брже покваре. Зато пазите да их не чувате једне поред других. Такође, ако желите да чувате патлиџане у фрижидеру, боље је да их држите подаље од било каквог воћа.Грожђе и мангоГрожђе је веома „крхко и деликатно“ када је у питању складиштење. Не толерише друго воће или поврће у близини.Манго испушта превише етилена и процес сазревања и труљења се дешава брже. Осим тога, поврће јаког мириса је ужасан сапутник грожђу јер оно лако упија мирисе.Боровнице и јагодеБоровнице су климактеричне (настављају да сазревају и након брања и емитују етилен), а јагоде нису. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало, пренео је портал „ДДЛ“.У реду је чувати незреле јагоде са боровницама, међутим, ако су обе врсте бобичастог воћа презреле, поједите их у року од неколико дана.Нектарине и купусНектарине производе много етилена, тако да ако их складиштите заједно, купус ће се брзо покварити.Купус је боље чувати у пластичној кеси у фрижидеру до две недеље, док се нектарине могу чувати у чинијама или пластичним кесама на пулту у кухињи.
https://sputnikportal.rs/20220518/kako-se-odvici-od-secera-1137483122.html
https://sputnikportal.rs/20220516/navike-koje-unistavaju-imunitet-1137416694.html
https://sputnikportal.rs/20220410/kakve-veze-hormoni-imaju-sa-ishranom-i-kako-da-ne-budemo-uvek-gladni-1136298051.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/1d/1137806239_114:0:1805:1268_1920x0_80_0_0_843ff23253dbc10ee61853528a21eb45.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин
друштво, стил живота, магазин
Намирнице које никада не би требало складиштити заједно
Иако су поједини парови воћа и поврћа готово неизбежни када је исхрана у питању, њих ипак не би требало чувати на истом месту.
Наиме, неке намирнице емитују етилен, гас због ког други производи прерано сазревају. То може изазвати и труљење, па би требало да избегавате да их складиштите заједно.
Јабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након само две недеље.
Краставци су веома осетљиви на етилен. Боље је не чувати их са парадајзом, иако су савршен пар у салати. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље је да краставце чувате у фрижидеру, а парадајз на пулту у кухињи.
Лук брзо упија влагу, а требало би да остане сув, док кромпир испушта превише влаге, тако да не могу да коегзистирају. Временом, кромпир ће почети да клија, а на луку ће се појавити зелени изданци.
Ако је авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.
Зреле брескве би требало да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане емитују проузроковати да брескве сазревају брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити.
Диње могу учинити да се патлиџани брже покваре. Зато пазите да их не чувате једне поред других. Такође, ако желите да чувате патлиџане у фрижидеру, боље је да их држите подаље од било каквог воћа.
Грожђе је веома „крхко и деликатно“ када је у питању складиштење. Не толерише друго воће или поврће у близини.
Манго испушта превише етилена и процес сазревања и труљења се дешава брже. Осим тога, поврће јаког мириса је ужасан сапутник грожђу јер оно лако упија мирисе.
Боровнице су климактеричне (настављају да сазревају и након брања и емитују етилен), а јагоде нису. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало,
пренео је портал „ДДЛ“.
У реду је чувати незреле јагоде са боровницама, међутим, ако су обе врсте бобичастог воћа презреле, поједите их у року од неколико дана.
Нектарине производе много етилена, тако да ако их складиштите заједно, купус ће се брзо покварити.
Купус је боље чувати у пластичној кеси у фрижидеру до две недеље, док се нектарине могу чувати у чинијама или пластичним кесама на пулту у кухињи.