- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Потез очајника: Нови план Брисела како да натера БиХ да уведе санкције Русији

© PixabayМапа БиХ
Мапа БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Иза позива политичким лидерима БиХ-а да дођу у Брисел крије се не само могућа резолуција против Русије која, узгред, не би била валидна и разговор о деблокади институција БиХ, већ намера да се врбују погодни политичари за уклањање оних који су по мишљењу ЕУ „дестабилишући“ фактори, каже бивши амбасадор Бранко Бранковић.
Из Брисела је, на иницијативу такозваног високог представника у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита, стигао позив за 16 политичких парламентарних странака на разговор. Могућа тема је, како је упозорио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, доношење некакве декларације или резолуције о „агресији“ Русије на Украјину али и деблокада федералних институција у БиХ како би на јесен могли бити одржани општи избори по старом закону.
Милорад Додик је унапред поручио да неће прихватити заједничку изјаву председника политичких странака из БиХ у Бриселу, ако се у њој буде налазила осуда наводне руске агресије на Украјину.

Потез очајника

На питање да ли је ово покушај ЕУ да по сваку цену наметне БиХ да донесе акт против Русије бивши амбасадор Србије Бранко Бранковић каже да је сигуран у једно - да било какве декларације или резолуције које доносе лидери странака а не званични органи једне државе немају никакву правну снагу, јер политичке странке не представљају државу.
„Према томе, они могу да оду тамо да причају и да раде шта хоће али могу само у оквиру своје странке и у њено име да ураде шта им је воља. Али када је у питању БиХ, једино су релевантне одлуке државних органа БиХ како је то и истакнуто по Дејтонском споразуму,“ објашњава наш саговорник.
У том контексту свака страначка прича у Бриселу или било где у белом свету, додаје Бранковић, не значи ништа.
„Одлазак тамо не може да произведе било шта што може да обавеже државу БиХ, а да то не донесу неки од органа у овој држави. Да ли је то Влада, Скупштина или неки други орган. Тако да та шетња страначких лидера БиХ до Брисела не значе ништа, осим што могу да се испричају по овом питању,“ каже он.
Бранковић подсећа да је РС недавно званично рекла "не" санкцијама Русији, због чега БиХ не може да их уведе Русији. Могуће је да Брисел жели да покуша на овај начин да избегне званичну власт и да од лидера политичке странака БиХ добије подршку, како би добили какву-такву „потврду“ санкцијама.
„Суштински, ако то ураде, то би личило на потез очајника јер таква потврда нема правну валидност. Ово су вероватно, у безнађу што не могу да натерају БиХ да уведе санкције Русији или да је окарактерише као „агресора", само покушаји да, ако ништа, бар путем врбовања некако утичу да се нешто помери у том смислу“, каже он.

Врбовање нових, погодних лидера

Бранковић, међутим, мисли да је прави разлог Брисела да позове страначке лидере БиХ у госте како би свакоме од њих „опипали пулс“ пред предстојеће изборе. С обзиром да изборни закон није промењен, на чему су највише инсистирали Хрвати, може да се деси да до избора уопште и не дође, или да буде нека врста бојкота што би БиХ још више „укопало“.
„То значи да ће сваки од тих лидера имати низ сусрета и разговора како би се нашле слабе карике, пре свега код Срба и Хрвата, који би уз новчану и логистичку помоћ из Брисела могли да уклоне, како су то Немци недавно назвали, „факторе нестабилности“ у БиХ - представнике пре свега РС а онда и легитимне заступнике хрватског народа као што Драган Човић, на пример,“ каже наш саговорник.
„Они сада крећу да провере ко је ко, да врбују подобне и понуде велике паре да би када се врате у оквиру својих странака кренули у акцију и лобирање за ово што ЕУ хоће. Кад се све сабере, да сумирам, позивају их не би ли покушали да са једне стране изврше притисак, а са друге стране процену подобних,“ закључује Бранковић.

Човић неће у Брисел са Комшићем

Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић поручио је Бриселу да неће доћи да седи у истој дворани са два бошњачка члана Председништва БиХ, нити ће са два бошњачка члана Председништва ставити потпис на било какав документ.
На питање да ли путује у Брисел рекао да је све још у преговорима и да зависи ко ће бити позван, јер јер како каже, у једној варијанти речено је да ће бити позвани сви председници странака у парламенту БиХ, односно да је то идеја, па потом да ће бити позвана три члана Председништва БиХ.
Такозвани високи представник Кристијан Шмит овај састанка у Бриселу наредне седмице, најавио је као нешто што ће се тицати и деблокирања Федерације БиХ. Састанак организује председник Европског савета Шарл Мишел, који је недавно боравио у Сарајеву.
Састанак би требало да буде одржан 12. јуна, односно сутра.
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РЕГИОН
Нови велики преседан грађанина Шмита открива намере Запада пред изборе у Босни
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РЕГИОН
Додик: Међународна заједница уноси озбиљан неред у БиХ
 Рајхстаг, седиште Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РЕГИОН
БиХ за Немачку полигон за демонстрацију нове, агресивније политике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала