- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД сматрају да Придњестровљу треба посебан статус унутар Молдавије

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Молдавији Кент Дојл Логсдон сматра да Придњестровљу треба доделити посебан статус.
„Желимо да учинимо све што можемо да би се сачували целовитост и безбедност Молдавије. Излаз из кризе видимо у давању посебног статуса Придњестровљу у саставу Молдавије“, рекао је амбасадор новинарима током посете молдавском граду Белцију.
Дипломата је нагласио да се САД залажу за обнављање политичких преговора Тираспоља и Кишињева у формату „5 + 2“.
„САД ће и убудуће подржавати решавање сукоба у том формату. То је дуготрајан процес, али у његовој основи је мировно решавање сукоба, односно оно што животе људи на левој и десној обали чини бољим“, рекао је Логсдон.
Раније је вицепремијер Молдавије за реинтеграцију Олег Серебрјан изјавио да је формат „Пет плус два“ за решавање придњестровског сукоба престао да буде функционалан услед заоштравања односа Украјине и Русије. Званични Кишињев, међутим, у овом тренутку не инсистира на томе да се тај формат промени.
У преговорима о решавању придњестровског питања у формату „5 + 2“ учествују Кишињев и Тираспољ као стране у конфликту, Русија, Украјина и ОЕБС у својству посредника, као и Европска унија и САД у својству посматрача.
Придњестровље, у којем су 60 процената становништва Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспелог покушаја молдавских власти да на силу реше проблем 1992. године Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала