- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руски систем Ураган - Sputnik Србија

УЖИВО Цивили почели да напуштају блокирану фабрику „Азот“ у Северодоњецку

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини, 107. дан. Украјинске снаге интезивно гранатирају насеља у ДНР. Председник Русије Владимир Путин потписао законе о неизвршавању одлука Европског суда за људска права. Финска одбила да испуни услове Турске за чланство у НАТО-у. У Италији покренута петиција о злочинима Кијева у Донбасу
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 11.06.2022
Цивили почели да напуштају блокирану фабрику „Азот“ у Северодоњецку
Цивили су почели да излазе с територије фабрике „Азот“ у Северодоњецку, коју су блокирале оружане снаге Русије и Луганске Народне Републике, саопштио је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник.
„Из 'Азота' су почели да излазе цивили! Кроз други пролаз хемијског комбината 'Азот' почели су да излазе цивили. Тај пролаз не контролишу екстремисти. Њих дочекују и одводе на безбедна места војници савезничких снага“, написао је Мирошник на Телеграму.
Према његовим подацима, преостале украјинске фомрације држе под контролом неколико здања у области првог контролног пункта комбината.
„Тамо се повремено чује пуцњава. Могуће је да и даље држе као таоце неколико стотина цивила. Како се сужава круг око екстремиста, тако цивили могу да напусте своја склоништа. Савезничке снаге припремају транспорт за евакуацију“, написао је Мирошник.
22:36 11.06.2022
20:46 11.06.2022
Русија допремила више од 29.000 тона хуманитарне помоћи у Украјину
Русија је током специјалне војне операције у Украјину допремила више од 29.000 тона хуманитарне робе, саопштио је Начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.
Он је на редовној конференцији за новинаре саопштио да је у протекла 24 сата из Донбаса и Украјине евакуисано више од 7.500 људи.
Генерал-пуковник је, такође, навео да су у Доњецкој и Луганској Народној Републици руски стручњаци за експлозив од мина очистили више од 3.000 хектара.
„Одреди за уклањање мина Оружаних снага Руске Федерације и Министарства за ванредне ситуације Русије испуњавају задатке чишћења територије ДНР и ЛНР од експлозивних направа. Проверено је укупно 2.987 хектара“, прецизирао је Мизинцев и додао да је до сада пронађено и онеспособљено 18.065 експлозивних направа.
Мизинцев је, такође, упозорио на то да су украјински екстремисти у школама у Славјанску разместили вишецевне ракетне бацаче и артиљерију и опремили у њима своје ватрене позиције.
20:34 11.06.2022
Јака експлозија у Авдејевки
 - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
Јака експлозија у Авдејевки, изнад насеља се формирао облак у облику печурке /видео/
20:09 11.06.2022
Украјинска војска је у вечерњим сатима испалила готово педесет пројектила на насеља у Доњецкој Народној Републици, саопштено је из Заједничког центра за контролу и координацију прекида ватре.
На насеље Јаковљевка испаљено је 15 ракета из система „Град“, док је Доњецк гранатиран с 15 пројектила калибра 155 милиметара. Украјинске снаге су на насеља Верхњеторецко и Михајловка испалиле по пет пројектила калибра 122 милиметара, а Доломитно је гађано с девет пројектила калибра 152 милиметра.
19:54 11.06.2022
Кадиров: Заузет већи део насеља Метелкино
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да су руске снаге постигле значајан успех у ослобађању индустријске зоне фабрике „Азот“ у Северодоњецку.
„Желим да обрадујем патриоте Русије, Украјине и да разочарам лажне патриоте. Данас је у индустријској зони Северодоњецка ликвидирано врло много ђавољих следбеника и заузето је више од половине насеља Метелкино. Одлични резултати“, навео је Кадиров у видео обраћању објављеном на Телеграму.
Раније је објављено да је Метелкино делимично под контролом Луганске Народне Републике, односно његов источни део, док западни део насеља представља „сиву зону“.
19:31 11.06.2022
19:05 11.06.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон који омогућава да се припадници Снага територијалне одбране Украјине шаљу у области борбених дејстава, објављено је на сајту Врховне раде Украјине.
Сада јединице Снага територијалне одбране Украјине испуњавају задатке у границама региона и општина у којима су регистровани. Након ступања закона на снагу њихово ангажовање биће могуће на територији целе земље, укључујући зону борбених дејстава и области које Кијев сматра окупираним.
Закон ступа на снагу дан након његовог званичног објављивања.
18:41 11.06.2022
Кадиров подржао одлуку Врховног суда ДНР о смртној казни за стране плаћенике
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров подржао је пресуду Врховног суда ДНР о смртној казни за стране плаћенике који су се борили на страни украјинских екстремиста.
„Потпуно подржавам одлуку Врховног суда Доњецке Народне Републике. Тим људима су руке у крви до лаката и сада ће они добити заслужену казну за злочине које су починили. Другим страним плаћеницима то је добар повод да размисле да ли то вреди њихових живота“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.
Врховни суд ДНР осудио је два британска држављанина и једног Мароканца на смртну казну. Према законодавству ДНР, они ће бити стрељани, а рок за жалбу на пресуду је месец дана.
Кадиров је додао да је изненађен реакцијом британског политичког естаблишмента који пресуду назива нелегитимном.
„Наводно би требало да се британски плаћеници сматрају ратним заробљеницима. Треба знати да је за Шоном Пинером била расписана потерница у Великој Британији због учешћа у борбама у Ираку и Сирији и да је био проглашен терористом. Када је реч о Украјини, међутим, за Запад су националисти увек хероји, а плаћеници и терористи – истински доброчинитељи“, додао је Кадиров.
18:24 11.06.2022
Украјинска војска је од почетка дана испалила више од 180 пројектила из вишецевних ракетних система „Град“ на територију Доњецке Народне Републике, саопштила је Народна милиција ДНР. Двојица војника ДНР су погинула, а четворица су рањена у протекла 24 сата.
17:58 11.06.2022
У Италији покренута петиција о злочинима Кијева у Донбасу
Петиција за истрагу о злочинима кијевских власти у Донбасу покренута је у Италији, рекао је Спутњику активиста и лидер политичке организације „Јединствена Италија“ Амедео Авондет.
„Међународна истрага може најзад да покаже свету шта се заиста догодило у Украјини током осам година“, наведено је у документу.
Петиција која ће бити упућена Европском суду за људска права доступна је на три језика: руском, итајанском и енглеском. Авдонет наводи да је документ на сајту https://www.petizioni.com/la_cedu_indaghi_sugli_otto_anni_di_genocidio_ai_danni_della_popolazione_civile_del_donbass састављен уз подршку партије „Јединствена Русија“.
„Одговорни за масовна убиства цивила и етничку дискриминацију треба да буду предати правосуђу и да им се праведно суди“, наведено је у саопштењу.
17:09 11.06.2022
Житељи Херсонске области предали су од почетка маја око 7.000 пријава за добијање руских пасоша, изјавио је заменик шефа војно-цивилне администрације те области Кирил Стремоусов.
Према његовим речима, власти Херсонске области очекују да ће ускоро бити отворени пунктови за издавање руских пасоша у већим насељима, Новој Каховки и Геническу.
17:06 11.06.2022
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
САД сматрају да Придњестровљу треба посебан статус унутар Молдавије
16:42 11.06.2022
Финска војска - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
СВЕТ
Медији: Финска одбила да испуни услове Турске ради чланства у НАТО
16:23 11.06.2022
16:11 11.06.2022
Чавушоглу: План УН о извозу жита најисправнији
План Уједињених нација о транспорту жита из црноморских лука је најисправнији, сматра шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
„Рекао сам шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову да је план УН најисправнији. Стране треба да размотре детаље тог плана. Нагласили смо да је турска страна спремна за организацију сусрета у формату УН – Турска – Украјина – Русија. То је иницијатива Уједињених нација“, рекао је Чавушоглу након разговора с чешким колегом Јаном Липавским.
Чавушоглу је нагласио да је уклањање препрека за извоз из Црног мора од животног значаја за слабо развијене земље.
„Наш став је био изложен врло јасно. Очекујемо одговор руске стране, како у вези с одржавањем састанака, тако и у вези с осталим детаљима. Турска ће наставити да ставља акценат на то питање“, рекао је Чавушоглу.
Уједињене нације упозоравају на то да прети опасност од прехрамбене кризе због несташице жита. Запад је оптужио Русију да спречава извоз украјинског жита на светско тржиште, што је Москва категорички одбацила. Кијевске власти су саме створиле мноштво препрека за извоз жита: поред паљења жита у Маријупољској луци, украјинска војска је поставила мине у акваторији Црног мора, што онемогућава извоз жита бродовима.
15:36 11.06.2022
Држављани Велике Британије Шон Пинер и Ејден Аслин, и држављанин Марока Садун Брагим, страни плаћеници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
ДНР о суђењу страним плаћеницима: Британију и Мароко не занима судбина њихових грађана
13:31 11.06.2022
11:45 11.06.2022
Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је у Кијев на састанак са украјинским председником Владимиром Зеленским.
10:20 11.06.2022
Снаге ДНР уништиле су код Авдејевке батерију хаубица М-777 које су САД испоручиле Кијеву, саопштио је саветник премијера републике Јан Гагин.
„Готово непрекидно су у току артиљеријски сукоби. Наше снаге одговарају на то што украјинске снаге гађају градове ДНР и при томе врло успешно уништавају артиљеријско оруђе, као и вишецевне бацаче ракета“, навео је Гагин.
Како се наводи, украјинска војска је већ користила ове хаубице за нападе на Доњецк и друге градове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала