- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грци из Маријупоља прекинули ћутање: Медији објавили сведочења о злочинима „Азова“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаМеталуршки комбинат "Азовстаљ" у Маријупољу
Металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу  - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите нас
Грци из Маријупоља први пут су прекинули ћутање и испричали да су милитанти батаљона „Азов“ (против чијих су припадника у Русији покренути кривични поступци) пуцали у цивиле, држали их као таоце, претили им и пљачкали их, пише грчки лист „Естиа“.

„Крик очаја Грка из Маријупоља. Они прекидају ћутање и први пут говоре за 'Естију' да су на њих пуцали, да су уцењивани, да су им претили, да су им отимали храну у становима“, пише лист и наводи сведочење председнице грчке заједнице у селу Сартана код Маријупоља Наталије Папакици која је провела 33 дана са десетинама људи у подруму једне куће у Маријупоља као таоц.

„Желимо да свет сазна истину“, казала је Папакица.
По њеним речима, у подруму се налазило 38 људи без светла, воде, свежег ваздуха, покушавајући да преживи „као и хиљаде других Грка и становника Маријупоља“.
„Батаљон 'Азов' је поставио у насељу четири топа. Пре тога сам видела како неки мушкарци и жене у црној одећи, без обележја – можда нису били Украјинкци, не знам, Пољаци или Енглези, не могу са сигурношћу да кажем, са мапама у рукама саветују 'Азову' где да поставе топове, Они су пуцали у правцу леве обале“, испричала је она.
Како је додала, милитанти им нису дозвољавали да оду. Преостало им је једино да сакупљају снег за воду.
„Када смо гладовали они су разбијали врата станова и пљачкали, узимали су све од хране до одеће, све што је било вредно у нашим становима. Пошто смо ми причали на руском језику, а они су били из Западне Украјине, из подручја Карпата, нас, децу и жене су ужасно вређали, говорили су нам 'ви нисте наши, ви не говорите на нашем језику'“, испричала је Гркиња.
По њеним речима, недалеко од њих снајпериста је упуцао мушкарца који је извео пса напоље, а „таквих случајева је на десетине, на стотине“.
Како је додала, она, њена ћерка и још неколико људи одлучили су да побегну. Под ватром су успели да оду минибусом њиховог пријатеља.
„Када смо коначно стигли до првог руског пункта дали су нам воду и нахранили су нас“, казала је Папакица која је на крају стигла на Крим. Она је похвалила понашање руске војске, истакавши да им нигде нису стварали потешкоће.
„Што се тиче будућности Донбаса, Папакица сматра да ће бити под руском контролом, јер нико не жели да се врати под контролу Кијева“, закључује се у чланку.
Лист „Естија“ је један од најчитанијих у Грчкој.
Мејнстрим медији у Грчкој не извештавају о злочинима екстремиста „Азова“, док власти земље величају неонацисте. На позив премијера Грчке Кириакоса Мицотакиса, грчком парламенту су се обратили, поред Владимира Зеленског, и два милитанта грчког порекла из „Азова“ које су посланици владајуће странке „Нова демократија“, заједно са Мицотакисом, испратили овацијама.
Житель идет к подъезду разрушенного дома на окраине Мариуполя - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
СВЕТ
Запад жмури на језиве призоре са украјинским екстремистима — као да желе велики светски сукоб
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала