- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта крије мистерија битке из 16. века | Моја Русија

© Фото : Odisee/Sputnjik Srbija, snimak sa ekranaМоја Русија
Моја Русија - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије“ водимо вас на бојно поље Судбишенске битке, која је вековима је била мистерија за историчаре и уопште руску јавност, али су прошле године археолози и рониоци клуба “Диво” у руској Орловској области, у околини села Судбиши, открили место те битке.
Битка, која се одиграла крајем јуна 1555. године између кримске хорде предвођене каном Девлетом Првим Герејем и руске војске, коју је предводио војвода Иван Шереметјев, можда се не убраја у познате прекретнице руске историје, али заузима значајно место у историји односа Москве и Кримског ханства за време владавине Ивана Грозног.
Сазнаћете како је руска војска поразила шест пута бројнију татарску војску и шта су све руски рониоци и археолози пронашли на бојном пољу.
Открићете и чиме се све слави овај крај Русије и шта је то „купељ“ у руској традицији. Чућете причу о Клаудији Новиковој, невероватној жени која је у једном сеоцету Орловске области обновила цркву и свој живт посветила Богу након смрти двадесетседмогодишње ћерке.
Видећете једно од омиљених места туриста у овом делу Русије - Мансуровски парк, засађен почетком 19. века и сазнати коме у селу Судбиши наздрављају Руси.
Чућете причу о рониоцима орловског клуба „Диво“, једног је од најпознатијих у Русији, који су зарањали у мрачне дубине језера, река, мора и океана, од Баренцовог мора до Индијског и Атлантског океана.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија“ води вас на вама позната, али и скривена места Москве и Русије.
Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала