Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поплавa на Златибору, евакуисане 22 особе; Излила се Каменица у околини Чачка и Горњег Милановца

© Tanjug / DUSAN ANICICВодостај
Водостај - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите нас
Због обилних падавина ноћас на Златибору, јутрос око пола шест формирао се бујични талас на Ђетињи, који је прошао кроз Ужице око 7 сати.
Поплављена су игралишта у насељу Турица, објекти нису угрожени, излили су се и локални потоци, а дежурне екипе су у приправности.
Ђетиња је тренутно у опадању, мада је шеталиште крај ње у граду још увек под водом, преноси РТС.
Током ноћи, ватрогасци Ужица и Чајетине евакуисали су 22 особе из апартманског комплекса купалишта "Златиборска језера", на путу за Семегњево, који је поплавио поток.

Поплаве у околини Чачка и Горњег Милановца

Због јаког невремена праћеног обилном кишом река Каменица излила се из свог корита током раних јутарњих часова, а за собом је оставила велику штету на путној инфраструктури у селима на територији општине Горњи Милановац и града Чачка.
„Јуче у поподневним сатима дошло је до јаких пљускова, а то се наставило током ноћи и река је надошла, излила се из корита и направила поплаве као 2014. године. Велика је количина воде била и корито није могло да прими”,рекао је Бојан Ђуровић.
Остоја Мирић из Јанчића каже да се ноћас око три сада излила река Каменица и направила је велику материјалну штету.
"Однети су путеви, поплављене су куће и викендице, воћњаци. Безмало, све је уништено”, рекао је Мирић.
Ипак, највећа штета је у горњомилановачком селу Каменица, где је набујала река однела и два моста.
„Од мостова није ништа остало. Ово се све у току ноћи десило, нико се није надао да ће се овако нешто догодити. Људи су бежали на спратове, повлачили се кад је вода већ ушла у куће. То је било од поноћи па до сад. Ово је чак горе него 2014.”, рекао је Дејан Чоловић, мештанин Богданице.
Једна старија, непокретна, жена морала је бити евакуисана из породичне куће која се нашла на удару набујале реке.
„Обилна киша и невреме, око 4 сата из поноћи, обрушило се на села Богданицу, Гојну Гору, Душковци. Два моста су срушена, а највише је страдала кућа ветеринара Недељка Чоловића, где је била и његова непокретна супруга”, каже Петар Петровић, мештанин Богданице.
Локални свештеник Далибор Милошевић, ускочио је у набујалу воду како би непокретну жену спасио из куће којој је претила поплава.
Успели су жену да пренесу на сигурно одакле ју је преузела екипа хитне помоћи.
На лице места изашле су поред хитне помоћи и екипе ватрогасаца-спасилаца.

Ивањица: Падавине изазвале бујичне поплаве и нанеле штету

Лоше време које већ дужи период погађа западну Србију није заобишло ни општину Ивањицу, у којој су јучерашње падавине изазвале бујичне поплаве које су нанеле штете, пре свега на путној инфраструктури.
"Протеклих седам дана у Ивањици имамо једну општу катастрофу, првенствено везану за путну инфраструктуру. Макадамски путеви нису потпуно уништени, али је штета огромна. Немамо непроходних путних праваца, надамо се да ће киша стати да пада, да ће од понедељка, уторка доћи лепо време да почнемо са хитном санацијом, да људи могу да приђу, првенствено својим кућама и малињaцима", каже Момчило Митровић, председник општине Ивањица.
"Креће сезона бербе малина, људи су претрпели штету од града, локална самоуправа огромно штету на путној инфраструктури. Још се нисмо опоравили ни од поплава из 2020. године, које су направиле штете које се мере у милијардама динара, а дешава се ово, готово сваке године за редом”, рекао је Митровић.
Председник општине се осврнуо и на град који је у више наврата задесио територију општине Ивањица, али за разлику од поплава, заштита од те природне непогодне била је успешна.

„Што се тиче одбране од града, ту смо се показали ефикасни, али против бујичних поплава не можемо да реагујемо. То нису више нормалне кише, да буду корисне. То се деси огроман пљусак у року од сат времена, који носи све пред собом. Направи на асфaлтним путевима и блокаде са нанетим материјалом”, каже Митровић.

Читава територија општине захваћена је овом непогодом, а према речима Митровића, биће потребно доста времена да би се санирале последице.
"Тренутно у Ивањици не постоји месна заједница која није претрпела штету, чак и Ивањица, која је на најнижој надморској висини, до месних заједница као што су Мочиоци, Катићи, Девићи, цела Голија, Братљево, где имамо огромну штету и где ће нам требати и много времена и много средстава и помоћ Републике да се опоравимо”, закључио је Митровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала