- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин честитао грађанима Дан Русије: Петар Велики је претворио нашу земљу у велику државу

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите нас
Реформе које је спровео руски император Петар Велики биле су основ за развој Русије и претвориле су земљу у једну од највећих држава на свету, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
Он је на церемонији уручивања државних признања у Кремљу, која се одржава поводом Дана Русије, казао да се ове године обележава и 350 година од рођења Петра Великог.

„Са пуним правом га зову велики реформатор, успео је да спроведе огромне промене практично у свим сферама живота. Пре свега у државној управи, економском развоју, стварању моћних и непобедивих армија и флота. За то време је направљен и огроман напредак у образовању, просвети, здравству и култури“, казао је Путин.

Како је рекао, о Петру Великом и даље се спори, али немогуће је не признати да је управо под његовим вођством Русија постала јака и светска сила.
„Данас му ми одајемо признање јер је био невероватна личност, јер је спроводио све што је замислио доследно и упорно“, додао је Путин.
Такође је казао и да веза између уметности и производње, науке и бриге о људима то што руски народ чини јединственим, моћним и непобедивим.
Осврнуо се и на своје претке рекавши да су они били првенствено сељаци, а потом и радници.
„Установљено је у црквеним списима да су моји преци били обични сељаци, а после тога и обични радници. Да, мени је велика част да присуствујем данашњој церемонији“, закључио је руски председник.
Дан Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
РУСИЈА
Обележава се Дан Русије: Москва подсетила Запад – како су се завршавали покушаји ширења на Исток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала