- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел позвао своје грађане да напусте Турску

© Sputnik / Маријана КолаковићТурска џамија у Истанбулу
Турска џамија у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Израел је данас позвао своје грађане да избегавају Истанбул или да се врате кући ако су већ тамо, чиме је пооштрио савет од 30. маја против путовања у Турску због иранских претњи Израелцима, рекао је министар иностраних послова Јаир Лапид.
Лапид је додао да су „огромни напори“ израелских безбедносних снага спасили „животе Израелаца последњих недеља“ и захвалио турској влади на њеном доприносу, пренео је „Јерусалим пост“.
Израелски безбедносни званичник навео је да је Турска ухапсила неколико осумњичених оперативаца Корпуса иранске револуционарне гарде.
„Позивамо Израелце да не лете за Истанбул, па ако немају неки много битан разлог, не треба да иду у Турску“, поручио је Лапид и додао да ако је већ неко у том граду треба што пре да се врати у Израел.
Он је истакао да те терористичке претње „имају за циљ да спрече одлазак Израелаца на одмор, јер бирају на насумичан али намеран начин израелске грађане са циљем да их киднапују или убију“.
„Желим одавде да пренесем поруку и Иранцима да ко год науди Израелцима неће се извући, без обзира где се налази“, поручио је министар.
Техеран је обећао да ће узвратити Израелу и окривљује га за убиство пуковника корпуса Иранске револуционарне гарде Хасана Сајада Ходаија од 22. маја, којег су за воланом аутомобила усмртила два човека на мотоциклу. Израел није ни потврдио ни негирао одговорност, што је стандардна политика те државе када је реч оптужбама за атентате.
Прошлог месеца Савет за националну безбедност издао је појачано упозорење за путовања због терористичких претњи за Израелце који путују у Турску.
Израелски безбедносни званичници обавестили су своје турске колеге прошлог месеца о иранској мрежи која намерава да изврши нападе на Израелце у Турској и затражили њихову помоћ како би их спречили.
Иран је обећао да ће се осветити Израелу након мистериозне смрти неколико официра Исламске револуционарне гарде последњих недеља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала