Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачка би да промени саму суштину дијалога Београда и Приштине

CC0 / unsplash / Застава ЕУ у Берлину, Немачка
Застава ЕУ у Берлину, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Порука Немачке да Србија, ако жели у ЕУ, мора да се обострано призна са Косовом апсолутно је деградирање Србије као суверене државе и чланице УН. Немачка је тиме демонстрирала да себе види изнад ЕУ која се обавезала да води статусно неутралне преговоре, каже Милисав Паић, директор организације Српски спољнополитички клуб.
Изјава Олафа Шолца, немачког канцелара, да од Србије уместо свеобухватног споразумa о нормализацији односа с Приштином очекује обострaно признање "две државе" намеће питање да ли је дијалог Београда и Приштине ком посредује ЕУ изгубио префикс статусно неутралан и постао статусни.

Немачка већ одредила циљ дијалога

Милисав Паић сматра да је директан одговор на ово питање тешко дати, али Шолцову изјаву види као огољен ултиматум Србији за њен улазак у Европску унију.
„Немачка је одувек имала јасан став како гледа на Косово, односно, за њу је Косово независна држава од 2008. године. Чињеница је да је овим потезом понизио пре свега Србију и деградирао Резолуцију 1244, а Приштини додатно дао ветар у леђа да се много не уноси у даљи дијалог са Београдом јер је циљ –одређен,“ каже наш саговорник.
Према његовим речима, на овај начин је погажен и Бриселски споразум, и сам дијалог који води ЕУ јер су сва техничка питања која су до сада била на столу сада мање битна.
Састанак председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
СРБИЈА
Контраефекат Шолцових порука: Посета немачког канцелара доказала да су ставови Србије оправдани
„Немачка зна да ми не можемо да признамо Косово, али исто тако зна да нећемо ни напустити дијалог. У томе се и огледа перфидност изјаве Шолца који је, да подсетимо, прво отишао у Приштину па тек онда у Београд, а и то је гест који много говори,“ напомиње Паић.

Пале маске

Како истиче, Србији је на овај начин сужен маневарски простор за преговоре, јер ће Приштина сада бити још агресивнија у захтеву да добије признање од Србије.
„У исто време Београд ће морати да балансира у тим преговорима како не би упао у замку, јер је циљ преговора сада огољен и треба у сваком моменту да се позива на Резолуције 12 44 и на чињеницу да је ЕУ те преговоре поставила као статусно неутралне,“ истиче Паић.
Шолц који је, како тврди наш саговорник, скинуо маску преговорима то је вероватно урадио и намерно, и то из себичних разлога како би показао да све конце у ЕУ вуче Немачка.
Састанак председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СРБИЈА
„Ако мислите да нам претите“: Вучић одговорио на захтев за признање КиМ, Шолц тражио санкције Русији
„Глас пет држава ЕУ које нису признале Косово не може да спречи намере Немачке коју, да не заборавимо, у овим ставовима подржава Америка, иако се овде ради о низу кршења међународног права, почев од прекрајања граница Србије", наводи Паић.

Хоће ли се мењати формат

Он не мисли да ће се због Шолцове изјаве мењати формат или ток дијалога Београда и Приштине, због чињенице да би онда Брисел испао неспособан, али каже је потпуно промењен циљ на који се ЕУ обавезала.
„Шолцова изјава је на неки начин побила и оно о чему се спекулисало, а то је да ће као расплет између Приштине и Београда, у крајњој линији бити концепт две Немачке које се нису међусобно признале, али су свака за себе обитавале као самосталне државе. То је можда највећи удар јер је са овом изјавом ставио до знања да је и тај концепт пао у воду,“ напомиње наш саговорник.
Суштина се своди на то да Немачка и Америка Косово користе као инструмент сталног притиска на Београд, додаје он, а посебно ће то обилато да користи Немачка која себе види као неки регионални фактор који диктатом решава проблеме на Балкану.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РУСИЈА
Захарова о захтеву Шолца: Зар су то пријатељи Србије?
„Они желе решење које одговара њиховим интересима и не би ме изненадило да појачају притисак на Србију да се косовско питање реши, па макар и преко колена и на нашу штету,“ напомиње Паић уз закључак да то доводи у питање смисленост тих разговора, као и постојање представника ЕУ и Америке као посредника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала