- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Судијски експерт за Спутњик: Италијан пао на испиту због председника УЕФА

© AFP 2023 / Manu FernandezАлександар Чеферин
Александар Чеферин - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Словенија и Србија поделилe су бодове у мечу четвртог кола Лиге нација (2:2), а пажњу на себе привукао је главни арбитар Италијан Маурицио Маријани, који је дозволио грубу игру домаћину. Са тим се сложио и судијски експерт Рака Ђуровић који је у разговору за Спутњик рекао да је Италијан пао под притиском, јер је на трибинама био први човек УЕФА.
Ваљање по терену, жестоки стартови, непримерено понашање репрезентативаца Словеније обележило је сусрет Змајчека и Орлова у Стожицама, и све то у режији изабраника заменика селектора Боштјана Цесара пошто је Матјаж Кек заражен вирусом корона.
Сусрет у Љубљани пратио је и председник Европске куће фудбала (УЕФА) Александар Чеферин који је на делу видео импресивну игру Србије током првих 45 минута и два гола у мрежи Јана Облака. Али, у почетку другог полувремена пет минута пада концентрације Орлове је коштало губитка два бода.
Рака Ђуровић, бивши фудбалски судија, пратио је сусрет и био је шокиран начином на који је Италијан водио сусрет.
По мојој процени није дорастао задатку, погледао је притиску јер је председник УЕФА био на утакмици, а он је Словенац. Судија Маријани не припада врху италијанских судија, а чим га ту нема онда он на неки други начин тражи шансу да се пробије. Очито да је подлегао притиску и да није био спреман да води утакмицу. Није водио ништа од битнијих сусрета пре тога, имао је једно две-три ситуације где је морао да изрекне директан црвени картон. Рука у пределу лица, ђон у колено... Такође, неколико пута је 'прогледао' кроз прсте Словенцима, пропустио је прилику да им да додели други жути. Показао је да није дорастао да води озбиљне утакмице. Склон је притисцима који чак и нису притисци, само јер је Чеферин био на трибинама и гледао Словенију. Показао је да ће тешко да води озбиљне утакмице, а ово му је била идеална прилика“, истакао је Ђуровић.
© Sputnik / Миљанов корнерБивши српски судија Рака Ђуровић
Бивши српски судија Рака Ђуровић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Бивши српски судија Рака Ђуровић
Није Рака Ђуровић апострофирао жестоке стартове и непоказане црвене картоне као највећу грешку Италијана, већ једну потпуно другу ситуацију – офсајд који је досуђен Александру Митровићу на сопственој половини.
„Та ситуација са непостојећим офсајдом је најбоља потврда колико је непсреман и не осећа игру. Идеална прилика је била да се ту покаже и да пусти игру, иако је линијски подигао заставицу. Срушио је теорију коју судије сами протежирају. Типична ситуације где је требало да пусти да се акција заврши, па да се онда погледа ВАР. Читава судијска екипа је пала под притиском. Тај случај око офсајда ме је највише уверио да нису дорасли задатку. Знате, код фаулова и картона се муче, па тумаче... А, овде тога није било. Код оштријег старта се траже разлози који су чак у коализији са правилима фудбалске игре. Ово је био детаљ на који се нико не осврће, а он је најдрастичнији пример незнања. Судија из Италије никако није могао да буде сигуран да је то офсајд. Идеално за ово што протежирају судије и правила да се дозволи акција. Тим поступком, то је пример који ми је запао за око, јачи чак и од црвеног картона. Објективно, нису били спремни да воде утакмицу због присуства председника УЕФА Чеферина.
Чак пет жутих картона имали су домаћ фудбалери, од којих су неки комотно могли да буду и друге боје, што је апострофирао и Рака Ђуровић у разговору за Спутњик.
Тукли су Словенци Митровића, Тадића, Јовића који нису наседали на провокације, чак су, штавише, били невероватно смирени и коректни, иако противник то ни на који начин није заслужио.
Дозволио је Италијан Маријани, из само њему познатих разлога, да Сикошек, Куртић, Карницник и остали иду „у месо“ и да бацају на траву српске фудбалере које није имао ко да заштити.
А одржали су им Орлови час фудбала у првих 45 минута, приказали савршену игру, имали су далеко више пасева, као и посед лопте.
На такав начин игре Словенци нису имали одговор, па су почели да бију што им је омогућио Италијан Маријани, док је председник УЕФА Александар Чеферин све то испратио из ложе.
Сва је срећа да Лука Јовић у финишу сусрета није теже повређен када је на половини терена на њега насрнуо један од репрезентативаца Словеније који је високо подигао ногу, а нападач Србије и Реала је имао близак сусрет с травнатом подлогом.
Такође, Словенци су приликом сваког прекига изигравали жртве и ваљали се по терену, беспотребно, само како би крали време јер је било јасно да ће пре да приме, него да дају, трећи погодак.
Врхунац некоректног понашања Словенци су демонстрирали након последњег звиждука Италијана, када се Јасмин Куртић, који је иначе саиграча са Андријом Живковићем у ПАОК-у, ухватио за међуножје и гестикулирао ка српским навијачима.
Срамно и недопустиво!
На крају остаје горак укус што Србија из Љубљане није однела три бода, јер је игром, залагањем и знањем то апсолутно заслужила.
Грчка фудбал - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
СПОРТ
Грци победили лажну државу и викали: „Косово је Србија“
Душан Тадић и Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
СПОРТ
Тадић се сетио Бардових речи: „То не сме да се дешава“
Србија - Словенија - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
СПОРТ
Србија се успавала у својој бриљантности – Словенци тукли и извукли бод!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала