- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београђанин на челу бечке Опере до 2030.

© Фото : Youtube/Wiener Staatsoper/PrintscreenБогдан Рошчић, директор Опере у Бечу
Богдан Рошчић, директор Опере у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Државни секретар за културу владе Аустрије Андреа Мајер продужила је уговор директору бечке Опере Богдану Рошчићу. Рошчић, који је рођен у Београду, од 2020. је на челу једне од најпознатијих културних институција Аустрије.
Рошчићев досадашњи уговор на челу бечке Опере важи до 2025.године, а сада је продужен до 2030.
Мајер је казала да је следила препоруку надлежне комисије по завршетку конкурса, на који се пријавило 11 особа.
„Изванредним музичким доприносом и првим корацима ка подмлађивању режисерског рукописа, Рошчић је оснажио позицију те куће као водеће опере у свету“, објаснила је она.
Мајер је похвалила и напоре Рошчића током короне да изводи премијере уз помоћ камера и интернета.
„Успело му је да бечку Оперу учини видљивом и преко граница Аустрије и током времена које је било обележено ограничењима и несигурношћу“, нагласила је она.
Рошчић је казао да прихвата изазов да Оперу води до 2030. године, јер има јасне идеје за курс у овим ванредним временима.
„Управљање Опером није посао који треба радити што је могуће дуже, већ мора бити повезан увек са питањем да ли се институцији може дати нешто што је потребно у одређеном тренутку“, објаснио је он у саопштењу.
Богдан Рошчић је у Аустрији најпре стекао име и углед претворивши државни радио „Ое3“ у најслушанији радио у земљи осмишљавајући атрактиван програм.
У тој кући он се најпре показао као успешан менаџер, а сада, након што је био и у музичком свету, показао се и као веома успешан директор бечке Опере, институције светског гласа, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала