- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Замало да оде у конобаре, али уместо „тацне“ носиће рукавице на Мундијалу /видео/

© AFP 2023 / KARIM JAAFARЕнди Редмејн
Енди Редмејн - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Аустралије изборила је пласман на Светско првенство 2022. након што је у финалу после бољег извођења једанаестераца победила Перу са 5:4. Херој тријумфа био је резервни голман Енди Редмејн који је за кратко време завредио статус легенде.
Искусни чувар мреже (33) ушао је у игру у последњим минутима продужетака уместо легендарног Метјуа Рајана, а у шестој серији одбранио је ударац Алекса Валере и то тако што је плесао на гол-линији и тиме одвраћао пажњу Перуанцима.
Ипак, то није била најлуђа ствар коју је извео. Редмејн је у трећој серији дограбио и флашицу за воду перуанског голмана на којој су била исписана имена и стране у које шутирају играчи Аустралије и бацио је на трибину.
После тога перуански голман није одбранио ниједан пенал, а навијачи Аустралије Редмејну наметнули су култни статус легенде.
А да ли сте знали да је пре само три године јунак „сокероса“ хтео да батали фудбал и посвети се келнерисању?
Док је био резерва у Сиднеју и наступао (тренирао) у тиму заједно са нашим Милошем Нинковићем, толико је био разочаран развојем каријере да је желео да се запосли у кафићу код свог пријатеља.
Редмејнов оригинални план је био да док игра фудбал заврши факултет и постане учитељ, али га је фудбал одвео на другу страну.
„Било је то тешко време за мене. Искрено, самопоуздање ми је било веома ниско, сељакали су ме са позајмице на позајмицу, нисам имао идеју где ћу да завршим каријеру“, рекао је Енди.
Јунак Аустралије је био велики голмански таленат. Као тинејџеру лондонски Арсенал му је понудио стипендију, али је убрзо одустао и довео Војчеха Шченсног. Редмејн је остао у Аустралији и надао се бољој каријери.
Пре историјске утакмице са Перуом, сада 33-годишњи голман имао је два наступа за Аустралију. Чинило се да ће тако и остати све док селектор Грејем Арнолд није одлучио да се коцка и добио на крају.
„Мислим да су се Перуанци целе недеље спремали за Метија Рајана на голу. Одлука селектора да ме убаци уместо њега у финишу их је очигледно пореметила. Мислим да Мети није имао појма да ће бити замењен и да ниједан играч у тиму није знао да ћу бранити пенале, иако се на полувремену појавио такав предлог. Рајан ме је подржао, када смо били у хадлу рекао ми је 'можеш ти то, сине'“, открио је Редмејн после меча.
Ето како живот пише романе. Све је било тако некако глупаво и лепо. Пре пет година Енди Редмејн је хтео да батали фудбал и постане келнер, а сада је за пет минута постао аустралијска икона и човек који их је одвео на пето везано Светско првенство.
Српска застава у Палати „Србија“ - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СПОРТ
Дрес Србије је већ у продаји! /фото/
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СПОРТ
Пољски репрезентативац на удару због Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала