- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ескалација на граници Киргизије и Таџикистана: Један војник погинуо, тројица рањена

© Sputnik / Игорь Егоров / Уђи у базу фотографијаГраница Киргизије и Таџикистана
Граница Киргизије и Таџикистана - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
У ватреном окршају између граничара Киргизије и Таџикистана погинуо је један таџикистански војник, а тројица су рањена, саопштено је Спутњику из полицијске управе града Исфаре у Согдијској области Таџикистана.
Према речима представника прес-центра киргиске пограничне службе, у раним јутарњим часовима у Баткенској области из правца пункта „Кех“ таџикистанских граничних трупа испаљен је хитац у правцу киргишког пункта „Булак Баши“. Граничари Киргизије су одговорили ватром.
„Граничари обе стране одмах су заузели борбене положаје. На место инцидента стигли су начелници граничних одреда обе стране. Међутим, у 7.50 часова по локалном времену таџикистанска страна је поново отворила ватру уз употребу бацача граната и минобацача. У 8.10 пуцњава је престала“, саопштено је Спутњику.
Тренутно представници Бишкека и Душанбеа одржавају састанак како би утврдили узроке инцидента и спречили ескалацију ситуације.
Наш саговорник оцењује да је ситуација на граници напета.
„Погранична служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије предузима све неопходне мере у циљу стабилизације ситуације“, наводи се у саопштењу ресора.
Граница Киргизије и Таџикистана с времена на време постаје зона сукоба, а главни разлог су спорни делови границе. Ово је већ други инцидент на граници од почетка месеца.
Граничари на граници Таџикистана  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Таџикистан одбацује оптужбе Киргизије за кршење споразума о граници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала