- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Немци представили нови борбени тенк и дали му име по - нацистичком /видео, фото/

© Фото : Youtube/Rheinmetall – The integrated technology group/PrintscreenНови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Познати немачки произвођач оружја „Рајнметал“ обелоданио је нови главни борбени тенк на изложби у Паризу. Возило је добило надимак „пантер“, попут једног од најбољих тенкова нацистичке Немачке.
Главно наоружање новог тенка је топ калибра 130 милиметара са оптимизованим сензорима за нишанџију, а „Рајнметал“ истиче да је КФ51 „пантер“ „најсмртоноснији тенк на данашњем бојном пољу“.
Пантер је први своје врсте. Радикално другачији концепт главног борбеног тенка који није ограничен застарелом технологијом“, наводе из немачког произвођача.
Осим своје убојитости, из „Рајнметала“ наводе да је „пантер“ такође прављен и да пружи висок ниво безбедности посади са активном, реактивном и пасивном заштитом, као и посебним системом намењеним против напада одозго, што је највећа слабост данашњих тенкова.
„Пантер је такође потпуно дигитализован главни борбени тенк и дизајниран у складу НГВА стандардом. Осим тога, систем руковања и складиштења муниције је потпуно аутоматизован“, истичу из „Рајнметала“.
Извршни директор Армин Папергер рекао је и да је ово први главни борбени тенк који је „Рајнметал“ самостално и у потпуности развио, додајући да ће „пантер" потпуно променити ситуацију на борбеном пољу.
Напредни систем за нишањење омогућава 50 одсто већи ефикасни домет у односу на претходни топ НАТО стандарда од 120 милиметара. Поседује и митраљез од 12,7 милиметара.
© Фото : Youtube/Rheinmetall – The integrated technology group/PrintscreenНови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер
„Пантер“ ће имати могућност и лансирања „ХЕРО 120“, врсте дрона самоубице, који одређени временски период може да чека у ваздуху и обруши се када спази непријатељску мету.
„Рајнметал“ ће бити спреман да уђе у серијску производњу новог борбеног тенка у наредних 30 месеци када ће компанија почети и да прима прве поруџбине.
Међутим, назив новог тенка је више него контроверзан, будући да је један од најважнијих тенкова из нацистичког периода носио исто име, „Panzerkampfwagen V Panther“
Нацистичка Немачка је 1943. године избацила на ратиште прве „пантере“. Као средње тежак тенк био је намењен, пре свега, обрачуну са совјетским тенковима Т-34 и КВ (Климент Ворошилов), који су бележили велике успехе у борби против Вермахта на Источном фронту.
© Sputnik / Григорий СысоевНемачки тенк "Пантер" из Другог светског рата на изложби Војно-историјског музеја у Кубинки
Немачки тенк Пантер из Другог светског рата на изложби Војно-историјског музеја у Кубинки - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Немачки тенк "Пантер" из Другог светског рата на изложби Војно-историјског музеја у Кубинки
„Пантер“ се у Другом светском рату истицао по бројним стварима. Био је прилично добро оклопљен (посебно спреда), а коси оклоп представљао је велико унапређење у односу на друге немачке тенкове тог доба. Био је релативно брз. Касније верзије биле су и много поузданије од претходних, мада у војним круговима постоји консензус да је тенк и даље био прекомпликован за производњу и поправку.
Ипак, оно што је било најимпресивније је главно наоружање – противтенковски топ калибра 75 милиметара, посебно прилагођен за „пантера“. Дужина цеви и веће пуњење граната омогућавале су пројектилима изузетно велику брзину и, самим тим, пробојну моћ.
Иако не тако великог калибра, „пантеров“ топ имао је изузетни противтенковски потенцијал и могао је да уништи било који савезнички тенк, преноси РТС.
Тенкови Т-90 Прорив  - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Руска војска добила нове тенкове Т-90М „Прорив“ /видео/
Тенк Т-14 Армата и борбено пешадијско возило Армата са модулом Кинжал на проби Параде победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
СВЕТ
Лондон и Вашингтон на мукама: Руски тенк „Армата“ променио правила игре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала