- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Објављено како ће изгледати споменик последњем српском деспоту у Смедереву /фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Смедерево
Смедерево - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Смедерево ће добити споменик последњем српском деспоту, Ђурђу Бранковићу, а данас су објављени резултати конкурса за дизајн и израду идејног вајарског решења.
Стручни жири је за прву награду одабрао предлог под бројем 7411, аутора Здравка Јоксимовића. Поред победничког, за две равноправне друге награде предложени су радови под шифром „Искра“ и бројем 16111, аутора Давора Дукића, односно Радоша Антонијевића, пише смедеревски портал Подунавље.инфо.
Конкурс за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу град Смедерево је расписао у новембру 2021. године. Конкурс је расписан као позивни и на учествовање је позвано укупно седам аутора – вајара, који имају значајне остварене резултате у реализацији јавних споменика.
Градске власти ће на основу одлуке жирија донети одлуку који споменик ће бити подигнут, а сви достављени конкурсни радови биће јавно изложени у холу Центра за културу Смедерево од 15. јуна.
Споменик би требало да буде постављен у самом центру града, на смедеревском Тргу Републике.
 Налази са порушене падине указују да су ту постојали ранији слојеви, трагови праисторијског живота из разни доба, пронађени су и касноантички, трагови Византије.  - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
СРБИЈА
Уништено непроцењиво благо: Тврђава ћерке Ђурађа Бранковића одолела багерима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала