- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Операција оздрављење“: Спречен терористички напад на маратон у Бечу

© AP Photo / Matthias SchraderПолиција и војска на улицама Беча дан после терористиког напада
Полиција и војска на улицама Беча дан после терористиког напада - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Аустријске власти успеле су да спрече терористички напад у Бечу на учеснике маратона који је одржан у главном граду Аустрије у априлу, јавили су данас аустријски медији.
Државна безбедност открила је „спаваче“ Исламске државе (терористичка организација забрањена у Русији), који су планирали нападе на више већих манифестација у Европи, као одмазду за смрт њиховог вође Абу Ибрахима ал-Хашимија, који је погинуо разневши се експлозивом у фебруару на северозападу Сирије, приликом акције америчке војске.
Према писању медија, терористи су планирали напад под називом „операција оздрављење“.
Државна безбедност и Служба за заштиту уставности и борбу против тероризма, у сарадњи са страним властима, успели су да разоткрију опасну ћелију „спавача“.
Та ћелија је, по узору на „Бостонског бомбаша“, планирала да постави бомбу на циљ бечког маратона, који је одржан у априлу.
Ради се о петочланој групи Ирачана, од којих је један, који је 2015. услед мигрантске кризе дошао у Аустрију, уживао статус азиланта.
Министарство истиче да се ради о особама које имају различити боравишни статус у више европских држава, а које су заузеле водеће улоге у Исламској држави и који су дали налог за нове нападе.
Они су комуницирали о свом плану, веома обазриво, користећи технологије за криптовање, између осталог користећи функције четовања појединих видео-игрица на конзолама.
Аустрија је посебно обазрива од новембра 2020. када је један Аустријанац албанског порекла извршио терористички напад у Бечу, усмртивши четири особе и повредивши више од 20 људи, преноси Танјуг.
Полицијска возила блокирају улицу у близини трга Шведенплац након размене ватре у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2020
Нови детаљи терористичког напада у Бечу: Да ли су албански реп и аутоматска пушка кључ у истрази
Аустријски министар: Сви који имају везе са нападима у Бечу су мигранти
Беч, напад - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2020
Терористи објавили рат Европи: Имају два циља, а могуће и нове мете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала