- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија би могла да заустави америчке нуклеарне електране

© AP Photo / ASSOCIATED PRESSНуклеарна електрана
Нуклеарна електрана  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Ако Русија престане да испоручује обогаћени уранијум америчким енергетским компанијама то би могло довести до гашења нуклеарних електрана у САД, а самим тим и до наглог скока цене струје, што ће погодити потрошаче, а и привреду те земље.
Питање је ли ће се Москва одлучити на такав корак, али није тајна да је Русија разматрала такву могућност као одговор на америчке санкције у енергетском сектору, каже за Спутњик Александар Уваров, руски експерт за нуклеарну енергетику.
„Прво, желим да нагласим да Русија испоручује обогаћени уранијум, што је веома важно. То није уранијум који се добија из земље, него прерађен на посебан начин, у центрифугама, а то је ‘хај-тек’, висока технологија. Комерцијалне испоруке таквог производа у свету врше само три компаније - руска корпорација ‘Росатом' и две европске компаније: ‘Еуренцо’ која је у власништву Немачке, Холандије и Велике Британије, и ‘Орано’ у власништву Француске... Мање технологије постоје још у Кини, Бразилу, чак и у Ирану, али оне не раде на светском тржишту“, објашњава Уваров.
Амерички експерти су забринути због могућности да би Русија само једном својом одлуком могла да заустави рад нуклеарних реактора у САД, јер би то, како упозоравају, могло да доведе до гашења реактора због чега ће цене електричне енергије скочити чак и изнад тренутне инфлације.

Америка у необраном грожђу

У случају да Русија стави ембарго САД ће бити приморане да траже друге добављаче на тржишту уранијума, док ће Русија лако наћи нове купце, јер се нуклеарне електране и даље граде у многим земљама света, што ће створити додатну потражњу на тржишту.
„Могу ли Американци да нађу замену руском уранијуму? Могу. Прво се могу обратити европским добављачима са захтевом да повећају испоруке Америци. То је могуће, али по мом мишљењу Европљани неће моћи у потпуности да затворе ту рупу која се може створити“, каже Уваров.
Друга опција, о којој се последњих година стално говори у САД, јесте стварање сопственог комерцијалног произвођача, додаје експерт.
Помиње се компанија под називом ‘Центрус’, али ја у то не верујем, јер САД, зачудо, никада у својој историји нису имале центрифугално обогаћивање уранијума. Користили су застарелу технологију која троши доста енергије, а последња фабрика је затворена 2013. године. Американци немају савремене технологије спремне за комерцијалну употребу, што је изненађујуће. Покренули су тај процес обогаћивања уранијума, али нису могли да га учине комерцијалним“, каже Уваров.
CC BY-SA 2.0 / Flickr/IAEA Imagebank/DEAN CALMA / Руда уранијума
Руда уранијума - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Руда уранијума
Парадоксално је то што је недавно група америчких сенатора - републиканаца захтевала да се уведе ембарго на испоруку руског уранијума који је досад био изузет из санкционих мера, јер је дошло време да се „заувек уклоне сви руски енергенти са америчког тржишта“, а парадокс је још већи ако се зна да САД немају сопствену производњу уранијума и да у великој мери зависе од руског обогаћеног уранијума.
Конкретно, Русија покрива 20 одсто америчких потреба за обогаћеним уранијумом. Дакле, то значи губитак од 20 одсто производње, каже за Уваров.
„То заиста може да створи потешкоће америчким нуклеарним електранама, наравно, не свима. У најгорем случају, реч је о 20 одсто, али у стварности ће бити мање. Такође, не треба заборавити да су нуклеарни научници штедљиви људи, а нуклеарне компаније широм света увек имају резерве. Ове резерве дозвољавају да се ситуација растегне, у зависности од тога како се ради и колике су те резерве. То може бити око годину дана, две, па чак и три године“, објашњава Уваров.
Другим речима, чак и да се данас обустави снабдевање обогаћеним уранијумом из Русије, Американци ће, ипак, имати времена - од годину до три да нађу неко политичко или друго решење.
Самим тим, сматра Уваров, алармантна упозорења америчких експерата имају за циљ скретање пажње на овај проблем, јер ако Русија уведе ембарго на испоруку руског уранијума најтежи ударац ће задобити амерички програм перспективних реактора.
„Постоји захтев америчког Конгреса да се најмање два нова перспективна реактора са новим технологијама покрену најкасније до 2028. године. На томе се већ ради. Изненађујуће је то што ће сви пројекти перспективних реактора радити на високо обогаћеном уранијуму. То обогаћивање је веће него за нуклеарне електране. За перспективне реакторе потребан је уранијум са обогаћењем од око 20 одсто. И, сада закључак - једини комерцијални добављач високо обогаћеног уранијума на свету је Русија! Самим тим, ако сутра буде уведена забрана испоруке руског обогаћеног уранијума, било конвенционалног или појачаног, онда ће амерички перспективни реакторски програм бити у опасности да потпуно пропадне, јер неће моћи да направе ове реакторе, неће имати гориво“, истиче Уваров.

Страдаће и Европа

Поједини експерти сматрају да у случају асиметричног одговора Русије на енергетске санкције Запада неће страдати само САД, већ и неке европске земље. На питање колико је Европа зависна од руског уранијума, Уваров каже да је „са Европом ситуација још компликованија“.
„У Европу испоручујемо две ствари - обогаћени уранијум који се користи у разним нуклеарним електранама у Европи и нуклеарно гориво које се користи само у Источној Европи, где се налазе совјетски реактори, а то су: Бугарска, Чешка, Словачка, Мађарска, Финска и још Украјина, али да се ње сада не дотичемо. И овде је ситуација опет двојака. Односно, ако престанемо да испоручујемо обогаћени уранијум, Европљани ће покушати да га замене сопственом производњом, али тада ће страдати Америка“, објашњава експерт.
У том случају Европа ће бити приморана да надокнади губитке и неће моћи да испоручује обогаћени уранијум Америци.
„Ако престанемо да испоручујемо Европи нуклеарно гориво, што је следећи корак после обогаћеног уранијума, онда ће нуклеарне електране из ових пет земаља које сам навео бити у опасности од затварања. Делимично проблем може да реши америчка компанија „Вестингхаус“, која може да прави нуклеарно гориво за совјетске реакторе, али капацитет постројења је ограничен. Осим тога, они сада имају великог купца, а то је Украјина, јер Украјина више не жели да купује гориво од Русије“, каже Уваров.
Према његовим речима, то ће довести до стварања конкуренције између потрошача нуклеарног горива на тржишту и проблеме земљама Источне Европе.
„Не знам како ће се они поређати и како ће доказати која је држава битнија. У овом случају, бринем за Бугарску, која ће сигурно бити стављена на последње место, а за њих је нуклеарна електрана ‘Козлодуј’ једини извор електричне енергије у земљи. Све остало је много скупље. Тамошња нуклеарна електрана је та која омогућава бар некако обуздавање цена струје. Дакле, овде би најтежи проблеми настали за земље Источне Европе", закључио је експерт.
Уранијум-илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Обустављање испоруке уранијума из Русије сломиће кичму нуклеарној индустрији САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала