- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија изненађена ћутањем Запада о украјинском гранатирању Донбаса

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПијаца у Доњецку уништена у украјинском гранатирању
Пијаца у Доњецку уништена у украјинском гранатирању - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Реакција Уједињених нација на појачано гранатирање Доњецка од стране Оружаних снага Украјине била је нејасна, Запад је радије ћутао о тој ситуацији, изјавио је помоћник руског председника за међународне послове Јуриј Ушаков.

„Изненађује, а можда чак и не изненађује да Запад ћути о томе, био је тако нејасан коментар представника УН. Заиста нејасан и неразумљив“, рекао је Ушаков новинарима.

Он је истакао да је нечувено појачано гранатирање Доњецка и представља војну операцију против цивила.
„Дешавају се страшне ствари. Интензивно гранатирање цивилних подручја у Доњецку. То је заиста нечувено и једноставно представља војну операцију против мирног цивилног становништва“, оценио је је Ушаков.
Посебно је истакао чињеницу да Оружане снаге Украјине „гађају чак и оне области Доњецка које никада нису гађали свих осам година од 2014. године“.
У понедељак су украјинске снаге жестоко гађале неколико насеља у ДНР. Доњецк је гађан ракетном и топовском артиљеријом, као и топовима калибра 155 мм, који су у служби земаља НАТО-а. Једна од граната погодила је локално породилиште и тамо је избио пожар. Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин рекао је да су Оружане снаге Украјине шест сати непрекидно гранатирале град.

О састанку Путина и Зеленског

Москва не одбацује могућност директног контакта између руског председника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског, али за то је потребна припрема, констатовао је дипломата.
„Нико не одбија такву могућност, али за то су потребни одговарајући услови, и што је најважније, врло темељна припрема. Без тога, узалуд, нико се неће састајати са Зеленским“, закључио је Ушаков.
Како је раније изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, украјинска страна изашла је из преговарачког процеса и стога сада не може да се говори о могућности припреме сусрета двојице председника.
Породилиште у Доњецку које су гранатирале украјинске снаге - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
РУСИЈА
Гранатирање породилишта у Доњецку ─ Где су сада западни медији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала