- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Снаге ЛНР и Русије у среду отварају хуманитарни коридор за цивиле из „Азота“

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаГрадске четврти Северодоњецка у ЛНР након ослобађања
Градске четврти Северодоњецка у ЛНР након ослобађања - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Војници Русије и Луганске Народне Републике спремни су да у среду евакуишу цивиле који су заточени у хемијском комбинату „Азот“ у Северодоњецку, рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
„Руководећи се хуманим принципима, Оружане снаге Русије и одреди Луганске Народне Републике су спремни да спроведу хуманитарну операцију евакуисања цивила. Због тога се од 08.00 до 20.00 сати (по московском времену) 15. јуна отвара хуманитарни коридор у у правцу севера, ка граду Сватово у ЛНР“, рекао је Мизинцев новинарима.
Генерал је подсетио на то да су украјински националисти приликом повлачења из Северодоњецка приморали на стотине цивила да из града пређу у фабрику „Азот“ да би их искористили као „живи штит“.
Према његовим речима, захтев Кијева да се отвори хуманитарни коридор према Лисичанску, једином већем граду у ЛНР који је и даље под контролом украјинских снага, Министарство одбране Русије оцењује као покушај да се преостали борбени одреди из комбината „Азот“ извуку под окриљем хуманитарне акције, налик на „маријупољски сценарио“.
„Процењујемо да украјинска страна, која је свесна безизлазног положаја својих оружаних формација, под изговором наводног спасавања цивила, покушава да из обруча извуче преостале одреде. Ту су очигледне све назнаке 'маријупољског сценарија'“, рекао је Мизинцев.
Он је објаснио да је евакуација цивила у правцу Лисичанска немогућа због тога што је украјинска војска у понедељак срушила једини мост преко реке Северски Доњец у правцу тог града.
Генерал је саветовао припадницима украјинских националистичких батаљона и страним плаћеницима који се налазе у „Азоту“ да од 15. јуна у 08.00 сати прекину сва борбена дејства и да пусте све цивиле да изађу хуманитарним коридором, као и да „прекину бесмислени отпор и да положе оружје“.
Генерал је истакао да Русија свим украјинским војницима који се налазе у „Азоту“, а који се буду предали, гарантује живот и поступање у складу с нормама Женевске конвенције.
„Практична спремност украјинске стране за почетак хуманитарне операције биће означена подизањем белих застава“, рекао је Мизинцев и додао да је то преко оперативних канала поручено вицепремијерки Украјине Ирини Верешчук.
Руски вишецевни бацачи ракета Град током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
УЖИВО Зеленски: Украјинци трпе губитке у Северодоњецку и Харковској области; ЛНР: Оборена „Точка У“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала