- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта у Црној Гори очекују од новог координатора служби безбједности

© Фото : Влада Црне Горе/Раде КопривицаРашко Коњевић
Рашко Коњевић - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Постављање Рашка Коњевића на мјесто координатора свих безбједоносних служби у Црној Гори нема покрића у изборном резултату његове партије, нити га за то препоручује његова стручност, већ се, сматрају саговорници Спутњика, прије може рећи да је он доведен да испуњава жеље појединих центара моћи.
Посланица Демократског фронта Јелена Божовић каже за Спутњик да Коњевић није постављен, него инсталиран на поменуту функцију.

Инсталиран а не постављен

“Онај ко га је поставио, а то можда није ни премијер ни неко тијело владе, очекују да он буде сервилан и послушан. Дакле, боље је казати да је Коњевић инсталиран, него изабран, јер његова улога ће бити таква да испуњава жеље појединих центара моћи и држи Црну Гору у фази марионетске државе”, оцјењује Божовићева.
Жалосно је, каже, да након што је срушена власт 30. августа 2020. неко попут Коњевића може бити на било којој функцији, а камоли да контролише и руководи службама и органима безбједности, посебно ако имамо у виду да је он имао очајне резултате као министар полиције и да су забиљежени катастрофални пропусти у том времену.
“Као што је Саво Кентера инсталиран за шефа АНБ, тако је и Коњевић дошао у ову позицију. Свакако, јасна позиција антисрбина га је између осталог препоручила на ову функцију. Намеће се питање како све ово дозвољавају остали у влади, посебно неки који причају о српству када им је то профитабилно, а дозволили су да Влада апсолутно идеолошки буде усмјерена по вољи Коњевића и Кривокапића”, констатује Божовићева.

Продаја магле

Аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да Коњевића не препоручује изборни резултат његове партије, као ни нека стручност или доказаност у области безбиједности.
“Мислим да Коњевић неће моћи да се наметне у области безбиједности као ауторитет, јер је то сектор који обједињује више дјелова, служби, сада је све политички измијешано, а његово постављење нема покриће у изборном резултату и у изборном процесу. Ово је по мени још једна продаја магле народу, неће су ту ништа лијепо десити нити ће се унаприједити безбједоносни сектор”, увјерен је Дрецун.
Он сматра да постављење Коњевића на мјесто координатора безбједоносних служби може произвести и неке провокације према Српској православној цркви, али да је то борба за гласове на процрногорском блоку и да Коњевић, по њему, нема ту снагу да уђе у клинч са СПЦ.
“Мислим да су сви свјесни и да се сјећају какав су литије биле народни одговор и да нико не жели да провоцира опет тако масовно исказивање незадовољства, али да ће бити провокација, сигурно да хоће”, каже Дрецун.
© Влада Црне Горе/RK ProductionПрва седница Већа за националну безбедност на којој је изабран Коњевић
Веће за националну безбедност - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Прва седница Већа за националну безбедност на којој је изабран Коњевић

Отета држава

За колумнисту Драгана Росандића постављање Коњевића на мјесто координатора безбједоносних служби јесте потврда да се ради о отетој држави, у којој је формирана, како каже, окупациона влада која нема упориште у изборном процесу.
“То је влада састављена у Атлантском савезу и влада која нема упориште у изборном процесу. Том владом доминирају УРА и СДП који укупно немају пет посланика. Како је влада направљена у Атлантском савезу, они су на кључна мјеста довели Ранка Кривокапића и Рашка Коњевића, на мјесто министра спољних послова и одбране. Њиховим постављењем је обесмишљен изборни процес, ми смо дошли у ситуацију да како год се избори заврше, влада се саставља у неким центрима који касније њоме и управљају“, истиче Росандић у изјави за Спутњик.
Он додаје да му само није јасна улога СНП-а – „пристали су на окрајке у тој влади, министарство пољопривреде, просвјете, спорта, а не утичу на креирање ни унутрашње ни спољне политике”.

Стижу ли вунена времена

Росандић подсјећа да је Саво Кентера, некада предсједник Атлантског савеза у Црној Гори, сада шеф АНБ.
“Све ово указује да ми улазимо у један период вунених времена, када ће људи бити праћени, прислушкивани....Новосклепана парламентарна већина је суспендовала Устав, изборни процес, просто извела уставни пуч”, упозорава саговорник.
Он примјећује да је у претходној влади Здравку Кривокапићу о глави радио тада потпредсједник владе Дритан Абазовић. Сада, како каже, Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић дају изјаве не обазирући се на Абазовића и раде му оно што је он радио Здравку Кривокапићу.
“Кривокапић даје самостално изјаве о Русији, доноси одлуку да авион са Сергејом Лавровом не може да прелети територију Црне Горе, а о томе обавјештава Абазовића тек када су медији дигли халабуку. Ја мислим да Коњевић и Кривокапић неће радити ни за Абазовића ни за Ђукановића, већ за своје налогодавце који су их поставили на та мјеста”, закључује Росандић.
Ни Далибор Каварић, правни заступник Српске православне Цркве у Црној Гори, нема оптимистичне прогнозе поводом именовања Коњевића. Како каже у изјави за Спутњик , “постављањем освједоченог мрзитеља, борца против Цркве и јавног Богоборца, Рашка Коњевића, на челну позицију која обједињава све службе безбиједности у Црној Гори је на жалост свих који су мислили да Црква Христова може мало да предахне, у ствари иновирани почетак, подмуклог и прљавог хибридног рата, обрачуна и прогона од стране Мила Ђукановића и ДПС-а против Српске православне цркве”.
Каварић објашњава да имајући у виду да је СПЦ од стране Мила Ђукановића, Ранка Кривокапића, Рашка Коњевића и њихових организација, проглашена за главног непријатеља и узрочника њиховог пораза на послењим изборима, може се очекивати да Ђукановић у сарадњи са Кривокапићем и Коњевићем уједини и мобилише све службе, сараднике, активисте и органе са само једним циљем – "новог покушаја удара и сламања поштовања, угледа и канонског статуса СПЦ у Црној Гори и освјете за њихов политички, али нажалост и морални и сваки други пад и посрнуће”.
Рашко Коњевић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
РЕГИОН
Рашко Коњевић изабран за координатора свих служби за безбиједност Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала