- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Афрички талас стиже у Србију: Жива у термометру екстремно скаче

CC0 / Pixabay / Врућина утиче на мозак и повећава агресивност
Врућина утиче на мозак и повећава агресивност - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Крај ове и почетак следеће недеље у Србији могао би да обележи долазак врелог таласа из северне Африке који је у претходном периоду Шпанији донео температуре и од преко 40 степени.
Србија је, по свему судећи, пред првим јачим суптропским таласом, ако не рачунамо онај прелаз из маја у јун када је жива у термометру стигла и до 33. подеока на Целзијусовој скали. Међутим, питање је да ли ће суптропске температуре због којих гори асфалт у Шпанији, у пуној снази доћи и до нас или ћемо имати нешто „блажу варијанту“.
„У периоду од 18. до око 23. јуна уз доминацију антициклона над нама и развијање циклона над западом Европе треба очекивати први јачи продор топлог, суптропског, ваздуха из северне Африке. Преовлађиваће суво и са сваким даном све топлије време. Колико ће максимуми на врхунцу врелог таласа бити високи још није сасвим јасно. Неки од јутарњих прорачуна дају екстремно високе вредности које би већ око уторка 21. јуна достизале и 37 степени Целзијуса, док други модели за тај период већ имају сигнал за освежење“, рекао је Марко Чубрило, метеоролог и професор географије из Новог Сада.
Наредних дана очекује нас лепо и пријатно време, са температурама које ће се кретати између 25 и 30 степени, уз краће пролазно наоблачење у петак када ће бити могући понегде локални пљускови.
„Тек за пар дана ћемо имати јаснију слику о свим параметрима за наредни период, али за очекивати је свакако неколико врло топлих дана уз максимуме који ће над великим делом региона прелазити 32 степена Целзијуса, док ће ноћни минимуми вероватно бити преко 20 степени, посебно у већим градским срединама, те нас очекују тропске ноћи. Освежење за сада стоји негде после 23. јуна. али би оно било слабо и вероватно оборило температуре у опсег који би и даље био мало изнад просека, а количину и распоред падавина током овог освежења још није могуће квалитетно проценити“, закључио је Чубрило, пренео је "Блиц".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала