- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Којим биљкама се борити против гљивичних инфекција

CC0 / Pixabay / етерично уље
етерично уље - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Дуго сте пили антибиотике a после престанка узимања лекова схватили да патите од неке гљивичне инфекције. Овај сценарио познат је многима. Како биљке могу да помогну у борби против гљивичних инфекција открива народни травара Момчило Антонијевић.
Као препоручено природно средство у борби против гљивичне, али и бактеријске инфекције, Антонијевић прво истиче чајно дрво, односно етерично уље добијено од њега.
„Када антибиотицима очистите бактерије ви направите празан простор за гљивице, које могу да изазову инфекцију. Чајно дрво је одлично јер може да се употребљава и против једне и против друге врсте инфекција. Етарско уље чајног дрвета може да се користи и у борби против гљивичне инфекције ноктију“, објашњава он за РТС.
Висококвалитетно етарско уље чајног дрвета може да се користи и оралним путем, али разблажено хладно цеђеним маслиновим уљем – на 10 капи етарског уља иде 100 милилитара маслиновог уља. Након што се промеша узима се једна кашика дневно.
Научна истраживања су показала да одлично делује против многих гљивица, попут кандиде и других сојева.
Једна од домаћих аутохтоних биљака које одлично делују против гљивица и бактерија је жалфија.
„Њу можемо конзумирати као чај, који је сјајно средство против инфекције кандидом. Може се користити и на други начин – да се направи купка. Потребне су две шаке осушене жалфије које се ставе у пет литара воде након што прокључа. Након тога се остави да се охлади сат времена и процеди, а остатак се може користити као купка за ноге“, истиче Антонијевић.
Посебно се препоручује за све оне који пате од атлетског стопала.
Што се тиче још неких природних решења за гљивичне инфекције дигестивног тракта, Антонијевић је навео да су ртањски чај и чај од мајчине душице такође одличан избор.
„За људе који имају системске гљивичне инфекције требало би нагласити да би из своје исхране требало да избаце све намирнице које у себи имају квасац. Било да су у питању теста или пивски и вински квасац. Такође се препоручује избацивање угљених хидрата којима се гљивице хране“, објаснио је он.
За крај он наводи још једну природну намирницу против гљивица, а то је бели лук за који се зна да има снажно противгљивично дејство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала