- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ни усред рата није било овако“: У Мостару уништено свих 700 споменика на Партизанском гробљу /фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Fanny Schertzer / Партизанско гробље у Мостару
Партизанско гробље у Мостару - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
На Партизанском гробљу у Мостару девастирано је свих 700 спомен-плоча, а Сеад Ђулић, председник САБНОР-а БиХ из Мостара, каже да је за овај вандалски чин најодговорнији градоначелник Марио Кордић.
„Сведочимо највећој девастацији Партизанског гробља до сада. Градоначелник Марио Кордић је особа која је одговорна за овај злочин. Он је покретањем приче о Тримуши покренуо цели низ догађаја. Неделовање руши национални споменик, а он својим неделовањем крши закон. Градоначелник мора одговарати јер се ово не дешава први пут и ништа се не предузима на заштити овог локалитета“, казао је Ђулић.
Ђулић каже да не верују ни полицији и да нема више смисла ни пријављивати јер се ништа не предузима, већ се девастација Партизанског гробља континуирано наставља.
„Ово је системско уништавање у које је укључена политика“, казао је Ђулић.
Партизанско спомен гробље у Мостару је национални споменик БиХ прве категорије.
Градоначелник Кордић је на Фејсбуку осудио вандализам на Партизанском спомен гробљу.
„Док се градска управа бави припремањем пројеката заштите и ревитализације свих културних споменика у нашему граду Мостару, неколико вандала систематски ради на њиховом уништавању...“, написао је Кордић и додао:
„Чврсто осуђујем вандализам којем сведочимо и очекујем од свих институција кажњавање вандала. Мостар ово није заслужио! Градска управа ће покренути све активности како би се санирала настала штета“, пренео је Танјуг.
Историчар из Мостара Драган Марковина огласио се на друштвеним мрежама поводом овог чина рекавши да „чак ни усред рата локални фашисти и њихови налогодавци нису овако темељно девастирали Партизанско гробље као данас”.

„Писали би увредљиве графите, разбили неколико плоча, али овако системско разбијање сваке од преко 700 спомен-плоча погинулој мостарској омладини се још није догодило“, навео је Марковина.

Додао је да се све ово дешава у моменту у којем градоначелник одбија да прими Савез антифашиста на разговор и у којем се „свашта планира“ с овим ремек делом вајара Богдана Богдановића.
„Па и наводно уклањање плоча. Ово сад захтева озбиљне демонстрације и то што пре“, додао је Марковина, преноси Кликс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала