- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Постхумно објављен роман Милоша Шобајића: „Вецин циркус“ као омаж пријатељима

Пратите нас
Постхумно објављени роман „Вецин циркус“ , који је наш чувени сликар Милош Шобајић писао за време карантина током пандемије вируса корона, биће представљен 15. јуна у Сали МТС.
Драматизацију књиге урадила је Шобајићева супруга Маја Т. Искјердо, а планирано је да као представа буде изведена у позоришту „Зоран Радмиловић” у Тимочкој крајини.
На промоцији нове књиге рано преминулог сликара и писца Милоша Шобајића, треће по реду после „Сликај и ћути“ и „Мојих девет живота“говориће редитељ Божидар Ђуровић, Владимир Ђуричић, директор Позоришта Тимочке крајине, песник Адам Пуслојић и коауторка представе Маја Искјердо. Текст ће читати глумац Милан Цаци Михаиловић.
Јунаци Шобајићевог романа су архитекта Веца и сликар Арса, пријатељи који међусобно комуницирају немилосрдно вређајући један другог. Када у њихов живот уђе жена, Асја, Вецина девојка коју је потом преотео Арса, долази до великог лома у њиховим односима.
Представљајући књигу на „Данима Зорана Радмиловића“, Шобајићева супруга Маја Искјердо открила је да је она посвећена двојици Милошевих пријатеља са којима је проводио најлепше дане у Паризу.
„Прво је на онај други свет отишао Веца, па је одмах после њега отишао Арса, а јако брзо им се придружио и мој Милош да би, можда, могли тамо да наставе да дописују шарени круг Вециног, али и свачијег, циркуса и можда, ко зна, мало учинили овај наш живот лакшим и занимљивијим, баш као што су то чинили док су били овде“, рекла је Шобајићева супруга.
Издавач „Вециног циркуса“ је Центар за културу „Зоран Радмиловић“ из Зајечара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала