- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава Анкару на последице: Могућа војна операција Турске у Сирији – неразуман потез

© AFP 2023 / Bulent KilicТурски тенкови у Џараблусу
Турски тенкови у Џараблусу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Москва сматра да је могућа операција Турске на територији Сирије неразумна, те позива Анкару да реши спорна питања мирним путем, изјавио је специјални представник председника Русије за Сирију Александар Лаврентјев.
На почетку преговора о Сирији у „астанском формату“ који почињу данас у Казахстану, специјални представник Русије је нагласио да ће учесници састанка разговарати о ситуацији „на терену“.
„То је посебно значајно у светлу најављених планова председника Турске да спроведе војну операцију на северу Сирије против курдских формација. Сматрамо да би то био неразуман корак који може да доведе до ескалације ситуације, ескалације напетости и нове рунде оружане конфронтације у тој земљи“, истакао је Лаврентјев.
Како је додао, Москва намерава да позове Анкару да одустане од тог корака и да покуша да реши питања која је брину мирним путем.

„Ми смо спремни да пружимо сваку врсту подршке“, нагласио је Лаврентјев, истакавши да ће се у светлу могуће операције на преговорима у „астанском формату“ разговарати и о питањима избеглица.

У Казахстану се 16. и 16. јуна одржавају преговори земаља-гаранта (Русија, Иран, Турска) „астанског процеса“ о Сирији, а учествују и представници владе и опозиције Сирије, као и УН.
Раније су медији пренели да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио нову антитерористичку операцију на северу Сирије.
Место ваздушних напада руске ацијације на терористе у сиријској провинцији Идлиб. - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
СВЕТ
Ердоган најавио нову антитерористичку операцију на северу Сирије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала