- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Санкције коче ремонт турбина: „Гаспром“ смањио обим испорука кроз „Северни ток 1“, Берлин негодује

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Канцелар Немачке Олаф Шолц сагласан је с немачким министром економије у оцени да су разлози за смањење испорука гаса преко „Северног тока“ политички, рекао је на конференцији за новинаре у Берлину портпарол немачке владе Штефан Хебештрајт.
„Гаспром“ је у уторак саопштио да због ограничења у компресорској станици „Портова“ може да испоручује гас у „Северни ток“ у обиму од само 100 милиона кубних метара дневно, уместо планираних 167 милиона. Према наводима „Гаспрома“, на тој станици сада могу да се користе само три гасне пумпе, пре свега због ограничења у раду немачког „Сименса“.
Руска компанија је данас саопштила да обуставља коришћење још једне гасне турбине „Сименса“ на станици „Портова“, тако да ће од 16. јуна моћи да испоручује највише 67 милиона кубних метара гаса дневно.
Агенција Блумберг је, позивајући се на изворе, пренела да кључна опрема за функционисање гасовода „Северни ток“ не може да се врати након техничког сервисирања из Канаде због санкција Русији, а да испоруке гаса у Немачку могу бити ограничене на одређено време.
Немачки концерн „Сименс“ је, такође, потврдио да не може да достави гасну турбину за „Северни ток“ после ремонта у Канади због санкција Русији, те да компанија тражи решење за проблема.
Немачки вице-канцелар, министар економије Роберт Хабек, изјавио је, међутим, да је у оквиру консултација с Европском комисијом, константовано да техничко сервисирање гасних пумпи није под дејством санкција и да је то лично потврдио у „Сименсу“. Он је оценио да је одлука о смањењу обима испорука гаса – политичка.
А у Министарству економије Немачке је потврђено да су у току преговори с Канадом о испорукама турбина за „Северни ток“.
„Настављамо да анализирамо стање ствари, а Федерална мрежна агенција води преговоре. Видимо да је данас на тржишту смањена испорука гаса, која предузећа могу да компензују, тако да је снабдевање и даље гарантовано... Већ преговарамо с Канадом да бисмо разјаснили новонастала питања“, рекла је на конференцији за новинаре представница Министарства економије Немачке Беате Барон.
Федерална мрежна агенција Немачке је данас саопштила да проток гаса кроз „Северни ток 1“ чини 59,1 одсто и тренутно се одржава на том нивоу. Према наводима агенције, снабдевање Немачке гасом је и даље стабилно, а смањени обим снабдевања се надокнађује.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
Због санкција Канаде турбина за „Северни ток“ после ремонта не може да буде враћена „Гаспрому“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала