- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Српске ракете циљају 100 километара: Модернизовани пројектили за „огањ“ већ у наоружању /видео/

© Фото : Youtube/Министарство одбране и Војска Србије/PrintscreenДејство ракетног система Огањ Војске Србије
Дејство ракетног система Огањ Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Војска Србије подигла је летвицу домета својих ракета и граната на 40 километара. Толико добацује модернизована ракета М-19, коју испаљује вишецевни ракетни лансер „огањ“. У развоју су и ракете чији је циљани домет – 100 километара.
Хаубица „нора“ која је у саставу Војске Србије дејствује у опсегу од 41 километра, док њени развојни деривати попут „александра“ циљају и 60 километара. По савладаној удаљености до мете, али и броју цеви у јединицама, српска артиљерија поново је постала лидер међу армијама региона, пишу „Новости“.
Сајт специјализован за регионалну војну тематику „Балканска безбедносна мрежа“ недавно је констатовао да је последњим набавкама артиљеријских система и извршеним модернизацијама Војска Србије иза себе оставила Хрватску, као јединог достојног такмаца на бившем југословенском простору. Овај портал је пребројао да наша војска активно користи око 60 система „огањ“ калибра 128 милиметара, док Хрвати располажу са 27 самоходних вишецевних ракетних лансера од 122 милиметра.
Србија је комплетирала и први дивизион од 18 оруђа модерне самоходне хаубице „нора“ 155 милиметара. Хрватска располаже сличним наоружањем - немачким „панцерхаубицама 2000“, истог калибра и сличног домета, али нешто бољег оклопа и брзине паљбе. Хрватске оружане снаге у оперативној употреби имају 12 комада овог оруђа.
У Министарству одбране не крију задовољство јачањем артиљерије и најављују даље кораке у модернизацији овог рода војске. Средњерочним плановима предвиђен је наставак јачања артиљерије, не само на повећању броја оруђа већ и њиховом технолошком унапређењу. Тежи се увођењу савремене муниције и модуларности - могућности да се са једне платформе испаљује широка лепеза наоружања и пројектила, укључујући и вођене. Зацртани домет ракета у развоју, какве су верзије „кошаве“, прелази - 100 километара.
„Наша земља је међу свега десетак држава у свету које имају потенцијал за развој далекометних артиљеријских система, оруђа, муниције и средстава за управљање ватром. У корак смо са светом када је реч о домету, прецизности, али и увођењу пројектила са корекцијом путање“, наводе у Министарству, и подсећају да је украјински сукоб још једном потврдио значај артиљерије на савременом бојишту.
Модернизацијом система „огањ“ домаћи инжењери скицирали су трасу будућег развоја ракетне артиљерије.
Модуларни „огањ“, који већ улази у наоружање Војске Србије, моћи ће да испаљује све невођене пројектиле којима располаже наша војска. То подразумева и нове ракете домета до 50 километара које су у развоју, са корекцијом путање, као и вођене ракете, попут најсавременијих „алас“ и „кошава“.
Такође, и домаћа ракета Г-2000, калибра 122 милиметра, успешно је тестирана на даљини од 40 километара.
Српски артиљерци овладали су и такозваном МРСИ паљбом, која подразумева испаљивање више пројектила из једног оруђа, с тим да сви истовремено падну на одређени циљ. Овим се постиже неупоредиво већи разорни ефекат него у случају појединачне паљбе.
Кинески ПВО FK-3  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СРБИЈА
Шта све може ФК-3: Генерал Војске Србије о новом ПВО систему који је набављен из Кине
испитивање ракете М-19 - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Успешно реализовано испитивање ракете М-19 за вишецевне лансере
Министар Стефановић најавио нове „норе“ за Војску Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Војска Србије добија појачање: Стижу нове „норе“ и још оклопних и борбених возила /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала