- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Деца“ и у ужем избору за „Десницу“

CC0 / / Књиге
Књиге - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Ново књижевно признање Народне библиотеке Србије – Награда за најбољи роман, која ће носити име по једном од наших најзначајнијих књижевника 20. века, Владану Десници, биће први пут додељено овог месеца.
Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима, најављено је данас на конференцији за медије. У жирију је девет писаца, академик Душан Ковачевић као председник, Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.
„Награда ће бити додељена на дан када је најдужа светлост, а за коју верујем да ће у будућности постати традиција и бити једна од наших најзначајнијих награда“, рекао је данас председник жирија, Душан Ковачевић.
На конференцији су саопштени наслови романа који се налазе у ужем избору за Награду Народне библиотеке Србије:
- Милена Марковић „Деца“, Л.О.М, 2021 - Мирко Демић „Ружа под ледом – роман од прича“, СКД Просвјета, 2021 - Дејан Алексић „Петља“, Лагуна, 2021 - Милица Вучковић „Смртни исход атлетских повреда“, Боока, 2021 - Владимир Копицл „Шпанска чизма“, Лагуна, 2021.
Награда износи 12.000 евра, а биће додељена 21. јуна 2022. године у 12 сати на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу.
Милена Марковић, ауторка романа-поеме „Деца“, који је у ужем избору и за „Десницу“, говорила је за Спутњик по освајању Нинове награде:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала