Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са Чавушоглуом: Турску видимо као снажног партнера /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак председника Србије Александра Вучића и турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа
Састанак председника Србије Александра Вучића и турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Турску видимо као снажног партнера и веома смо посвећени развоју и продубљењу свеукупних односа, поручио је председник Србије Александар Вучић у разговору са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.
Он је указао да две земље имају заједничке економске интересе као и да је за Србију од изузетног значаја сарадња на пројекту изградње и експлоатације Турског тока.
Током састанка разговарано је и о потписивању споразума, који ће омогућити грађанима Србије и Турске да посећују обе земље само са личним картама, саопштила је прес служба председника.
Вучић је истакао да Србија остаје посвећена даљем унапређењу сарадње у свим областима од обостраног интереса, те исказао задовољство развојем политичких односа две земље, који су на највишем нивоу захваљујући интензивном дијалогу, поверењу и узајамној подршци.
„Турску видимо као снажног партнера и веома смо посвећени развоју и продубљењу свеукупних односа. Имамо заједничке економске интересе и битно нам је што Турска великим инвестицијама помаже напредак мање развијених делова Србије“, рекао је Вучић и истакао да веома цени лични допринос председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана билатералној сарадњи и довођењу турских инвеститора нашу земљу.
Вучић је такође поручио да је инфраструктурно повезивање кључ за још снажнији развој привреде и већа улагања, али и за сарадњу у читавом региону, те да је аутопут Београд-Сарајево-Београд најзначајнији пројекат, који ће се реализовати уз финансијску помоћ Турске.
„Од изузетног значаја за Србију је и сарадња на пројекту изградње и експлоатације Турског тока, који омогућава снабдевање региона природним гасом, а чијом реализацијом се обезбеђује диверсификација праваца и извора снабдевања и унапређује сигурност снабдевања наших земаља, као и ширег региона“, поручио је председник Србије констатујући да је наша земља заинтересована и за наставак сарадње у области енергетике, али и туризма као сектора са великим потенцијалом.
Председник Вучић поручио је, током сусрета са министром спољних послова Турске, да је за Србију очување мира и стабилности у региону од кључног интереса, те да само интензивна сарадња свих земаља Западног Балкана може омогућити просперитет и развој не само Србије, већ и свих земаља у окружењу.
„Радите одличан посао за своју земљу и цео регион", поручио је Чавушоглу.
Он је пренео поздраве председника Реџепа Тајипа Ердогана, који ће, како је најавио, ускоро посетити Србију и регион. Чавушоглу је, такође, захвалио на великој подршци коју Србија пружа турским компанијама, као и на посвећеном раду наше земље на сталном унапређењу услова за инвеститоре.

Дачић разговарао са Чавушоглуом

Председник Народне скупштине Ивица Дачић разговарао је данас са Чавушоглуом, који је оценио да нас историја заједничких односа обавезује да заједнички радимо на даљем јачању свеукупних односа и подршци миру и стабилности у региону.
Председник скупштине је за односе Србије и Турске рекао да су традиционално пријатељски, истичући да се билатерална сарадња налази на веома високом нивоу и реализује на готово свим пољима, о чему сведочи и чињеница да је ово четврти сусрет са министром Чавушоглуом у последњих годину дана, саопштено је из парламента.
Укупну међупарламентарну сарадњу у претходном периоду председник Скупштине оценио је као веома добру, пријатељску, континуирану, те напоменуо да је својом устаљеном динамиком пратила тренд општих билатералних односа.
Дачић је рекао да добре политичке односе прате и развијени економски односи, што је посебно важно у тренутној ситуацији, када је пољуљано глобално енергетско и економско тржиште.
Србија је, како је навео, значајним променама инвестиционог оквира допринела стварању повољнијег пословног окружења за компаније које имају намеру да реализују улагања на територији Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала