- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Неонацисти утврдили положаје у стамбеним зградама и школама

© AP Photo / Oleksandr RatushniakУкрајински војник на положају у Северодоњецку
Украјински војник на положају у Северодоњецку - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Неонацисти у Лисичанску у ЛНР опремили су ватрене положаје и складишта муниције у стамбеним зградама, сви покушаји грађана да се евакуишу жестоко се прекидају, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Он је истакао да је мештанима строго забрањено да напуштају своје станове.
Према његовим речима, украјинска војска опремила је упориште и у једној од стручних школа у Харкову. У подруму је направљено складиште муниције, а поред зграде је постављено тешко наоружање.
Украјински неонацисти такође су у две школе у Николајеву поставили артиљерију и вишецевне бацаче ракета.
У три школе у Одеси украјински војници и плаћеници такође су у поставили контролне пунктове и ватрене положаје и разместили артиљерију и оклопна возила.

Инсценирање напада у Одеси

Мизинцев је саопштио да су припадници 83. Центра за информационо-психолошке операције Оружаних снага Украјине 11. јуна у Одеси снимиле инсценирани напад на здравствену установу, који је наводно нанела руска војска.
Он је нагласио да кијевски режим наставља да изводи провокације како би оптужио Оружане снаге Русије за ратне злочине и дискредитовао их пред светском заједницом.
У инсценирању је учествовало десетак људи, међу којима и деца.
„Као глумци учествовало је око 10 људи, међу којима и деца обучена у болничке пиџаме и цивилну одећу са траговима крви. Учесници инсценираног напада имитирали су бекство из здравствене установе уз повике ‘Болница се бомбардује, спасавајте се!’“ рекао је он.
Подручје где се спремала провокација у Одеси оградили су припадници полиције и Службе безбедности Украјине како цивили не би могли да снимају „руски напад“ мобилним телефонима, навео је Мизинцев.
Према његовим речима, Кијев планира да ускоро широко дистрибуира фабриковање „руских зверстава“ у Одеси преко западних и украјинских медија, као и на интернету.
„Унапред упозоравамо да је планирано да се у најскорије време ови и други материјали које је исфабриковао кијевски режим о наводним руским зверствима широко дистрибуирају путем западних и украјинских медија, као и интернет ресурса“, прецизирао је Мизинцев.
Он је још једном нагласио да се руска војска током специјалне војне операције изузетно хумано односи према цивилном становништву и да не напада цивилну инфраструктуру, за разлику од украјинских оружаних формација.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала