Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић и Чавушоглу: Унапредити иначе одличне односе /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМевлут Чавушоглу и Никола Селаковић
Мевлут Чавушоглу и Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Министри спољних послова Србије и Турске, Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу истакли су данас након састанка у Београду да су руководства две земље одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа.
Шеф српске дипломатије казао је да је и данашњи сусрет био прилика да се унапреде свеобухватни пријатељски односи, којима у највећој мери печат и замајац даје, како каже, лични однос два председника - Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана
"Србија придаје посебан значај унапређењу политичког дијалога и билатералне сарадње", казао је Селаковић изразивши задовољство што су садашњи односи на врхунцу у односу на традицију од 142 година дипломатских односа Србије и Турске.
Према његовим речима, током састанка разменили су мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културне сарадње, али и о регионалним темама за које Србија и Турска деле интересовање.
"Разговарали смо и о ситуацији у свету и региону, сарадњи у региону коју Турска препознаје и у иницијативи ''Отворени Балкан''. Разговарали смо и о ситуацији у БиХ и афирмисали смо наш доследан став о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине, али и поштовање Дејтонском споразуму. За Србију су једино прихватљива решења која долазе путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ", казао је шеф српске дипломатије.
Наводећи да су разговарали и о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић се захвалио на подршци коју Турска даје наставку дијалога.
Истакао је да су економски односи две државе на свом врхунцу о чему, како каже, говоре цифре.
У том смислу, навео је да је укупна економско-трговинска размена прешла ниво од две милијарде евра на годишњем нивоу, а да је само у прва четири месеца ове године достигла износ од 585 милиона евра.
"Турски инвеститори нису смањили интересовање за улагања у Србији", наводи Селаковић и додаје да је у 2021. години, укупна трговинска размена постигла раст од 31,2 одсто.
Како каже, разговарали су и о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион и помирење у региону, попут ауто-пута Београд-Сарајево-Београд у чијем финансирању ће учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар - Тутин, Тутин - Сјеница.
Истакао је да су током састанка, а говорећи о рату у Украјини, сагласно изразили посвећеност миру и не само посвећеност, већ и наду да ће до постизања мира доћи што пре.
Министар Чавушоглу је навео да се током данашњег дана састао са председником Александром Вучићем којем је честитао на изборним резултатима и којем је пренео поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, о чијој посети Србији су такође разговарали током данашњег дана.
Како каже, Турска је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом и у том смислу захвали се што је та земља отворила и конзуларно одељење у Нишу.
"Веома су важни економски односи који су у порасту. Председник Ердоган је казао да је циљ да ти односи достигну пет милијарди долара. Верујемо да ћемо достићи то ове године, а већ смо прешли одређену зацртану цифру", казао је Чавушоглу.
Према његовим речима, захваљујући Влади Србије и подршци председника Вучића, турске инвестиције су увећане у Србији и то са једног милиона на 300 милиона за 10 година.
Казао је и да су разговарали о продубљивању сарадње у области енергије и додао да Турска даје подршку Србији као транзитној земљи.
Изразио је задовољство повећањем броја туриста са обе стране и навео да ове године у Турској очекују да имају више од 300.000 туриста из Србије.
Наводећи да је актуелно и путовање са личном картом из једне у други земљу, Чавушоглу истиче да ће Србија бити шеста земља са којом Турска има такав споразум, а једина са којом се не граничи.
Како каже шеф турске дипломатије, разговарајући о ситуацији у БиХ, он је истакао важност улоге Србије за стабилност у целом региону.
"Имамо велику жељу и спремни смо да остваримо трилатералу између Турска, Србија и БиХ", каже Чаушоглу и додаје да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине.
Осврнувши се на рат у Украјини, Чавушоглу је рекао да треба уложити највећи напор да се заустави рат и успостави мир.
"Од великог су значаја наши радови које остварујемо заједно са Русијом и Украјином. Сви имамо велику жељу да се овај рат што пре заврши јер утиче на цео свет и веома је важно да се заврши", казао је Чавушоглу.
Након састанка министара Селаковића и његовог турског колеге потписан је и Споразум о борби против недозвољене трговине културним добрима, који је у име Србије потписала министарка Маја Гојковић, а у име Турске министар Чавушоглу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала