- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто је мит о Атлантиди жив више од 2.300 година после Платонове смрти?

CC0 / Pixabay / Атлантида, илустрација
Атлантида, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Иако многи научници тврде да је прича о Атлантиди мит - због чега се онда докази њеног постојања и даље траже?
Да спис старогрчког филозофа Платона није садржао толико истине о људској историји, његово име би било заборављено пре неколико векова.
Али једна од његових најпознатијих прича — катаклизмично уништење древне цивилизације Атлантиде — готово сигурно је мит. Па зашто се онда ова прича и даље препричава више од 2.300 година након његове смрти?
„То је прича која заокупља машту“, каже Џејмс Ром, професор класике на Бард колеџу у Анандејлу у Њујорку. „То је велики мит. Има много елемената о којима људи воле да маштају“.

Где се налазила Атлантида?

Платон је испричао причу о Атлантиди око 360. године пре н.е. Оснивачи Атлантиде, како је рекао, били су пола богови, а пола људи. Створили су утопијску цивилизацију и постали велика поморска сила. Њихов дом су била концентрична острва одвојена широким јарцима и повезана каналом који је продирао до центра. Бујна острва била су богата златом, сребром и другим племенитим металима, а на њима је живело обиље ретких, егзотичних дивљих животиња. На централном острву био је смештен велики главни град, пише „Национална географија“.
Постоје многе теорије о томе где се налазила Атлантида — на Медитерану, код обале Шпаније, чак и испод данашњег Антарктика.
„Изаберите место на мапи и неко је рекао да је Атлантида била тамо“, каже Чарлс Орсер, кустос историје у Државном музеју Њујорка у Албанију.
Платон је рекао да је Атлантида постојала око 9.000 година пре његовог времена и да су њену причу пренели песници и свештеници. Али Платонови списи о Атлантиди једини су познати записи о њеном постојању.

Платонова филозофија преточена у причу о Атлантиди

Мало научника мисли да је Атлантида заиста постојала. Истраживач океана Роберт Балард, истраживач „Национал џиографика“ који је открио олупину Титаника 1985. године, напомиње да ниједан нобеловац није рекао да је истина оно што је Платон написао о Атлантиди.
Ипак, Балард каже, легенда о Атлантиди је логична јер су се катаклизмичке поплаве и вулканске експлозије дешавале кроз историју, укључујући један догађај који је имао неке сличности са причом о уништењу Атлантиде. Пре око 3.600 година, масивна вулканска ерупција опустошила је острво Санторини у Егејском мору у близини Грчке. У то време, на Санторинију је живело веома напредно друштво Минојаца. Минојска цивилизација је изненада нестала отприлике у исто време када се догодила и ерупција вулкана.
Али Балард не мисли да је Санторини био Атлантида, јер се време ерупције на том острву не поклапа са оним када је Платон рекао да је Атлантида уништена.
Ром верује да је Платон створио причу о Атлантиди како би приближио људима неке од својих филозофских теорија. „Његове идеје о божанској и људској природи, идеалним друштвима, постепеној корупцији људског друштва — све ове идеје се налазе у многим његовим делима. Атлантида је била само другачији приступ једној од његових омиљених тема“.
„Легенда о Атлантиди је прича о моралном, духовном народу који је живео у високо напредној, утопијској цивилизацији. Али постали су похлепни, ситничави и морално су банкротирали, а богови су се наљутили јер су људи скренули са пута и постали неморални“, каже Орсер.
Као казну, каже, богови су послали једну страшну ноћ ватре и земљотреса због које је Атлантида потонула у море.
Ронилац истражује остатке древног брода у потопљеном граду Тонис-Хераклион. - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Мистерије старог Египта: Из потопљеног древног града „израњају“ нова важна открића /видео, фото/
Звоник Никољског храма, град Каљазин, Тверска област - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Северне Атлантиде: Несрећна судбина потопљених руских градова /фото/
Оружје из каменог доба направљено од костију - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2020
Откривена мрачна тајна потонуле цивилизације која је некад спајала Европу и Британију /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала