- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одобрено изручење Асанжа Америци

© AP Photo / Frank AugsteinПристалица Џулијена Асанжа са постером са ликом оснивача Викиликса, на протесту испред суда у Лондону
Присталица Џулијена Асанжа са постером са ликом оснивача Викиликса, на протесту испред суда у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је данас изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где ће се суочити са оптужбама за шпијунажу.
Британско Министарство унутрашњих послова у саопштењу наводи да Асанж има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку, преноси Ројтерс.
„Седамнаестог јуна, након разматрања и Магистратског и Вишег суда, наложено је изручење господина Џулијана Асанжа САД. Г. Асанж задржава нормално 14-дневно право на жалбу“, саопштило је Министарство унутрашњих послова.
Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса. На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана.
САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице, међу којима је шпијунирање и хаковање државних компјутера, као и објављивање стотина хиљада поверљивих докумената, чиме, је, како тврде, угрозио људске животе.
За та дела могао би да добије казну до 175 година затвора.
На изручење је реаговала портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова:
На Твитеру се огласио и Викиликс са наводом да је ово мрачан дан за слободу медија и британску демократију и да ће на одлуку бити уложена жалба.
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
СВЕТ
Планови ЦИА за ликвидацију оснивача „Викиликса“ део су светског информативног рата /видео/
Постер Џулијена Асанжа испред амбасаде Еквадора у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2021
Асанж, Трамп и (не)слобода говора: Између затвора и корпоративне цензуре /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала