Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Који су симптоми мајмунских богиња и како се заштити

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCВирус мајмунских богиња под микроскопом
Вирус мајмунских богиња под микроскопом - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
У Србији је регистрован први импортовани случај оболевања од мајмунских богиња. Како се мајмунске богиње преносе и како се заштитити?
Епидемиолог Градског завода за јавно здравље др Ивана Беговић Лазаревић изјавила је да је у већини случајева оболевања од мајмунских богиња период инкубације од 6 до 13 дана, а понекад и 21 дан.
„Креће са грозницом, повећаном температуром, малаксалошћу, болом у леђима, да би један до пет дана од појаве симптома кренуле карактеристичне чврсте промене, бубуљице, тзв. макуле и папуле, које затим постају пликови који се загноје“, навела је за РТС др Ивана Беговић Лазаревић.
Она је напоменула да промене личе на оне код оболелих од великих богиња.

Како се преносе мајмунске богиње

Осим сексуалним путем, мајмунске богиње се преносе и респираторним капљицама, а контакт са телесним течностима и садржајем промена на кожи мора бити продужен.
У пракси, преносе се коришћењем истог веша, постељине, гардеробе. Опрез је неопходан, промена много партнера представља ризик, истиче епидемиолог.

Како се заштити

Имунолог и професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду Милош Марковић наводи да су у приличној мери заштићени они који су некада примили вакцину против великих и малих богиња.
„Постоје и вакцине друге и треће генерације које могу да се користе, нису широко доступне, али ако буде потребно — моћи ћемо да реагујемо“, рекао је проф. др Марковић.
Торлак, табла - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СРБИЈА
У Србији потврђен први случај мајмунских богиња
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
ДРУШТВО
„Необично и забрињавајуће“: СЗО о мајмунским богињама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала