- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Русије објаснио зашто је покренута операција у Донбасу: То је одлука суверене државе

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин поручио је да је одлука о покретању специјалне операције у Донбасу била изнуђена и непоходна.
Он је у говору на јубиларном 25. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу оптужио Запад да „пумпа“ Украјину наоружањем и да финансира русофобију у тој земљи.

„Специјална војна операција Русије у Украјини одлука је суверене државе, заснована на праву да брани своју безбедност. У таквој ситуацији, узимајући у обзир ризике и претње који су у порасту, одлука Русије о спровођењу специјалне војне операције била је изнуђена. Тешка, али, безусловно, изнуђена и неопходна. То је одлука суверене земље која има безусловно право, засновано на Повељи УН, да чува своју безбедност “, рекао је он.

Према његовим речима, руски војници бране право Русије на слободан и безбедан развој, борећи се против псеудовредности, деградације и дехуманизације.
Како је рекао, Русија је велика и вишенационална држава која сама доноси одлуке.

„Сама одређује своју будућност, ослања се на своју историју, културу, традицију… Сви задаци специјалне операције безусловно ће бити испуњени, а залог томе биће хероизам наших војника, консолидација руског друштва чија подршка улива војсци и руској флоти снагу и сигурност“, истакао је Путин.

Запад, како је рекао, засипа Украјину оружјем и војним саветницима, не жали новац на подстицање агресије и русофобије.
„Запад није само тежио да реализује антируски сценарио, него је активно војно освајао украјинску територију. Буквално су пумпали Украјину оружјем и војним саветницима. Наставља то и даље… Нису жалили и не жале новац на стварање платформе НАТО на истоку, усмерене против Русије, на подстицање агресије, мржње и русофобије“, рекао је руски председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала