- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Активности Русије у Донбасу легитимне и у складу са Повељом УН

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војници у Донбасу
Руски војници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Активности Русије у Донбасу су са правне тачке гледишта потпуно у складу са међународним правом за разлику од активности САД у Либији или Ираку, где Американце нико није звао, рекао је председник Русије Владимир Путин.
Поново је подсетио и на пресуду Међународног суда правде о Косову којим је и створен правни преседан.

„Онда републике Донбаса не морају да траже дозволу кијевских власти. Оне су објавиле своју независност“, рекао је Путин и додао да Русија пружа војну помоћ ДНР и ЛНР у пуном сагласју са Повељом УН „свидело се то некоме или не“.

Због тога су, како је рекао, активности Русије сасвим легитимне.
„А, рецимо, почетак војних активности у том истом Ираку …. Нико тамо никога није звао, никаквих споразума ни са ким није било. Није било ни признања неких нових државних структура. Дошли су и једноставно бомбардовали земљу. Исто то се десило и у Либији. А зашто? Зато што су себе прогласили за представнике Бога на земљи“, рекао је он.
Путин рекао је да то што украјинске снаге гранатирају стамбене квартове Донбаса представља злочин против човечности.
Одговарајући на питања учесника панела на 25. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу он је нагласио да није сврсисходан јуриш на украјинске положаје код Доњецка одакле гранатирају град, јер би било пуно жртава.
„Градове које ослобађамо не треба да претварамо у нешто попут Стаљинграда и наши војници мисле о томе“, рекао је руски председник.
Све што смо могли да урадимо, урадили смо да створимо услове за добре односе са Украјином.
На питање о могућем уласку Украјине у ЕУ, он је рекао да је Русија увек била против војног освајања територије Украјине јер то је претња безбедности Русије.
„Били смо против тога, али што се тиче економске интеграције – то је њихов избор“, рекао је он.
„Да ли ће приступање Украјине ЕУ бити од користи Украјинцима то је ствар самих Украјинаца и њихове садашње власти. Ми немамо ништа против тога, то није војни савез“, рекао је Путин.
Путин је оценио да је структура украјинске економије таква да ће приликом њеног придруживања Унији бити потребно много субвенција и она ће се претворити у полуколонију.
Западу од Украјине није потребно ништа осим шума, пшенице и кукуруза.
Како је рекао, биће потребне десетине милијарди инвестиција да би се подигла привреда уништена после изласка из СССР.
Он је подсетио на догађаје из 2014. године и додао да је Вашингтон требало да подржи изборе а не да дели колаче и да подржава преврат.
„Требало је да кажу: ‘Момци, неће моћи тако, вратите се у политички нормалан процес – идите на изборе’. Али не, почели су да деле колаче тамо на трговима и да подржавају преврат. Зашто? Отуд и догађаји на Криму “, навео је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала