- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Шест принципа за развој Русије

© Фото : Снимак са екранаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је у свом говору на јубиларном 25. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу образложио којих су то шест принципа за развој Русије. Такође је истакао да је економски блицкриг против Русије од почетка осуђен на неуспех.

Шест принципа за развој Русије


1. Отвореност
- Русија никада неће поћи путем самоизолације. Идемо путем проширења сарадње. То је већина људи на Земљи. Истовремено, сви који желе са нама да сарађују, подвргнути су притиску САД.
- Развијаћемо економску сарадњу са свима који желе са нама да послују. Чак и са европским компанијама, којима заврћу руке.
- Развијаћемо претоварне станице, транспортни систем, наш платни систем. Изградићемо постојане везе са Блиским истоком и Јужном Азијом.
2. Слобода предузетништва
- Смањиваћемо инспекције, административно оптерећење. Количина планираних провера већ је смањена шестоструко за годину. А број прекршаја није порастао, него се смањио. То говори о зрелости нашег бизниса.
- Потребан је пажљив приступ декриминализацији економских структура, на пример оних које раде без лиценце или акредитације.
- Променити индикаторе „велике“ и „посебно велике“ штете узимајући у обзир инфлацију.
3. Одговорност и балансирана макроекономска политика
- Наш циљ је смањење инфлационог терета, постизање циљног нивоа инфлације од четири процента.
- Влада треба да обезбеди предвидивост буџетске политике.
- Неке светске валуте сада се баве самоубиством. Стерилизација наших новчаних средстава уз њихову помоћ је бесмислена. Главни принцип - трошити онолико колико смо зарадили – остаје.
4. Социјална правда
- Већ ове године је потребно остварити смањење нивоа сиромаштва и раста прихода грађана, то је главни показатељ процене за органе власти.
- Налажем да се усвоје кардиналне мере за подршку породицама са децом.
5. Напредни развој инфраструктуре
- Почиње велики план за обнову аутомобилских путева.
- Предлажем да се консолидују ресурси, да се активира комплексан програм модернизације Стамбено-комуналне службе, њена синхронизација са другим плановима инфраструктурног развоја.
6. Постизање технолошког суверенитета
- Потребно је изградити све области живота на квалитативно новом технолошком нивоу.
- Постигли смо успех у области Војно-индустријског комплекса, производњи медицинске опреме, у многим другим областима.
- У области супституције увоза увек треба бити корак испред.
- Многа руска решења у области вештачке интелигенције су најбоља на свету.
- Да би домаћи бизнис могао брзо да прошири производњу неопходних производа, предлажем да се активира принципијелно нов инструмент – индустријска хипотека.

Економски блицкриг против Русије осуђен на неуспех

Путин је оценио да је економски блицкриг против Русије од почетка осуђен на неуспех.
„Већ сам говорио да је економски блицкриг против Русије од почетка осуђен на неуспех, а истовремено се показало да су санкције, како је познато и како се у пракси видело последњих година, мач са две оштрице“, истакао је Путин.
Он је нагласио да ће Русија бити отворена за сарадњу под равноправним условима.

У условима борбе против инфлације, економију фиктивних субјеката замењује економија реалних вредности и актива, оценио је руски лидер.

Вртоглавом расту цена у Европи допринела погрешна енергетска политика

Путин је нагласио да Русија нема ништа са растом цена енергената у Европи и да је он почео много пре специјалне операције. Путин је истакао да је сама Европа одговорна за то што су цене одлетеле у небо.
Руски лидер сматра да је вртоглавом расту цена у Европи допринела и погрешна енергетска политика.

„Што се тиче Европе, овде је додатни негативни удео у вртоглавом расту цена имала и погрешна енергетска политика, слепо стављање улога на обновљиве изворе енергије и спот испоруке природног гаса, што је довело до наглог раста цене енергије, који је приметан од трећег квартала прошле године“, објаснио је Путин.

Запад користи специјалну операцију како би на Русију свалио све проблеме

Према његовим речима, специјална операција постала је за Запад „појас за спасавање“ како би на Русију свалили све проблеме.

„За њих (земље Запада) почетак наше операције у Донбасу је појас за спасавање који им омогућава да сопствене погрешне процене свале на друге, у конкретном случају на Русију. Али, сви који имају бар основну школу схватају истинске разлоге садашње ситуације. Штампали су новац у огромним количинама и шта даље? Куда су отишла сва та средства? Очигледно је на куповину робе и услуга изван граница западних држава, ето где су отишле те паре. Они су буквално почели да усисавају, чисте глобална тржишта, а о интересима других држава, укључујући и оне најсиромашније, природно, нико није мислио нити је намеравао“, додао је он.

Путин сматра да је сама конструкција западних санкција изграђена на лажној тези да руска економија није суверена и да је рањива.
Запад је поверовао у мит да је позиција Русије у светској економији и трговини слаба.

САД у сваком тренутку могу да украду туђи новац


Руски лидер је оценио да су кључне појмове у бизнису као што су пословна репутација, неприкосновеност својине, као и поверење у светске валуте, западни партнери намерно поткопали зарад својих застарелих геополитичких илузија.

Он још сматра да би САД у сваком моменту могле да украду туђи новац ако им се нешто не допадне.

„Поред тога, он може бити још и конфискован, украден, ако се САД нешто не допадне у политици других држава. То је, по мом мишљењу, постало апсолутно реално за веома много земаља, које чувају своје златне и девизне резерве у тим валутама“, рекао је Путин.

Он је додао и да Европска унија унапред губи глобалну конкурентност због санкција против Русије и да се темпо раста економије у ЕУ систематски смањује.

Промене у економији и међународној политици - тектонске и револуционарне


Руски председник је још истакао да су промене у глобалној економији и међународној политици, технолошкој сфери, као и у целом систему међународних односа тектонске и револуционарне.

„Током последњих деценија на планети су се формирали и све гласније се изјашњавају нови моћни центри, од којих сваки развија своје политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право на њихову заштиту, на обезбеђење националног суверенитета“, објаснио је он.

Путин је још прокоментарисао да су обећања да ће један долар вредети 200 рубаља и остале западне прогнозе – само део информативне борбе.

Он је оценио да би, према проценама стручњака, директни губици Европске уније услед санкционе грознице могли да премаше 400 милијарди долара у наредној години, и да ће те трошкове сносити обични грађани и компаније Европске уније.

Русији би било драго да је свемогућа, али није баш тако

Путин је изјавио да би Русији вероватно било драго да чује да је свемогућа и да „надувава“ инфлацију на Западу и у Сједињеним Америчким Државама, али то није тако, ти проблеми су сазревали годинама.
Он је, говорећи о тренутним дешавањима у светској економији, укључујући и о расту цена ђубрива, истакао да тај проблем „није настао данас нити у последњих три-четири месеца и да је апсолутно нетачно да је настао кривицом Русије, како то сада изјављују неки демагози, покушавајући да пребаце одговорност за све што се дешава на нашу земљу“.

„Наравно, нама би било драго да чујемо да смо тако свемогући и да до неба надувавамо инфлацију на Западу и у САД. Још нешто тамо радимо, од чега су сви у грозници. Можда би нам и било драго да је тако, али то нема везе са стварношћу. Ситуација је сазревала годинама, подстакнута кратковидим поступцима оних који су навикли да своје проблеме решавају на туђ рачун и оних који су се ослањали и сада се ослањају на механизам финансијске емисије да би поново откупљивали и пребацивали на своју страну трговинске токове и истовремено погоршавали дефицит и провоцирали хуманитарне катастрофе у појединим светским регионима“, сматра Путин.

Инфлација у Русији наставља да се смањује

Он је истакао да руске власти корак по корак нормализују економску ситуацију у земљи, све се ради систематски и професионално.
Према његовом мишљењу, инфлација у Русији наставља да се смањује, економска динамика се стабилизује.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
РУСИЈА
Путин: САД се прогласиле изаслаником Бога — земље „златне милијарде“ сматрају остале за нижу врсту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала